18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Mehdi Ordusu ’güvence' istiyor

Bağdat’taki Ulusal Konferans’a katılan delegeler, Şii lider Muktada es Sadr’dan, milislerini Amerikan kuşatması altındaki İmam Ali külliyesinden çekmeyi kabul ettiğine dair bir mektup aldıklarını söyledi.

Sadr’ın sözcüsü, milislerin silahları bırakmayı kabul ettiklerini bildirdi

Konferansın bir yetkilisi, Sadr hareketinin silahlarını bırakıp, af karşılığında siyasi sürece katılmayı da kabul ettiklerini bildirdi.

Sadr’ın bir sözcüsü BBC’ye verdiği mülakatta, teklifin samimi olduğunu söyledi, güvenceyi işgal edilenin değil, işgal edenin vermesi gerektiğini belirtti.

Sözcü, Amerikan güçlerinin Mehdi Ordusu’nun peşine takılmayacağına dair işaret görmek istediklerini kaydetti.

BBC muhabiri, sorunun çözüldüğünden emin olmak için milislerin İmam Ali külliyesini terk etmesinin beklenmesi gerektiğini bildiriyor.

Necef’ten gelen haberlerde bugün de ağır silahların kullanıldığı çarpışmaların olduğu gözleniyor.

Irak geçiş hükümetinin Savunma Bakanı Hazim el Şalan, Irak güçlerinin Sadr’a karşı Necef’te topyekün taarruza hazırlandığını söylemişti. Gerçi bir Amerikalı askeri sözcü, bundan haberdar olmadıklarını belirtmişti.

Geçici meclis tamam

Öte yandan Ulusal Konferans, geçiş hükümetinin verdiği listeyi onaylayarak, seçimlere kadar görev yapacak geçici meclisi belirledi. Konferans hararetli tartışmalar sonrasında dördüncü güne sarkmıştı.

Bugün Necef’ten başka yerlerde de şiddet olayları meydana geldi.

Kuzeydeki Musul’da, işlek bir pazar yerinde patlayan bomba, beş kişinin ölümüne, yirmi kişinin de yaralanmasına yol açtı.

Güneydeki Kut şehrinde, direnişçilerle Amerikan güçlerinin karşılıklı ateşi sırasında dört Iraklı sivil öldü, dört kişi de yaralandı.

Bir Amerikan konvoyuna düzenlenen saldırı sırasında kız öğrencileri taşıyan minibüsün isabet aldığı belirtildi.

Irak’ın orta kesimlerinde ise, Polonya karargahına düzenlenen saldırıda yedi kişi yaralandı. Yaralananlar arasında Hindistan, Hollanda, Polonya ve Amerika vatandaşları olduğu bildirildi.


BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2004 Çarşamba 23:07:13
Güncelleme :18 Ağustos 2004 Çarşamba 23:10:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?