17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Mehdi Zana: Leyla benimle ilgili kararı kendisi verecek

DEP eski Milletvekili Leyla Zana’nın İsveç’te yaşayan eşi Mehdi Zana, Leyla Zana’nın arkadaşları ile birlikte tahliye edildiği günün TRT’de Kürtçe yayının yapıldığı güne rastlamasının olumlu bir gelişme olduğunu belirtti. Mehdi Zana, tutuklanma pahasına bile olsa bu ay sonunda Türkiye’ye gideceğini söyledi.
İsveç’in başkenti Stockholm’de yaşayan Leyla Zana’nın eşi Mehdi Zana, İHA’ya çarpıcı açıklamalarda bulundu. Eşi Leyla Zana’nın arkadaşları ile birlikte serbest bırakılmasını olumlu karşıladığını ve bunun TRT’de Kürtçe yayının yapıldığı güne rastlamasının önemli olduğunu belirten Mehdi Zana, "Görünüşte küçük olarak algılanabilecek bu adımları, Türkiye’de Kürt ve Türkler arasında barışın tesis edilmesi açısından büyük adımlar olarak görüyorum" dedi.
Mehdi Zana, terör örgütü PKK’nın elebaşı terörist Abdullah Öcalan’ın kendisi ile değerlendirmelerine ilişkin olarak yaptığı açıklamada ise, bu değerlendirmelerin Kürt halkı tarafından iyi tahlil edileceğini belirtti. Zana, "Leyla, benim ile ilgili kararı kendisi verecek" diye konuştu.
Terörist Abdullah Öcalan’ın kendisinin Avrupa’da boş boş gezdiği, Leyla’nın ise cezaevinde olduğuna ilişkin değerlendirmesinin buradaki çalışmalarını göz ardı etmeyeceğini belirten Mehdi Zana, Kürtler ile ilgili Amerika dahil Avrupa’nın pek çok ülkesinde toplantı ve seminerlere katıldığını söyledi. Uluslararası Af Örgütü ile sürekli irtibat halinde olduğunu söyleyen Zana, bu ay sonunda Türkiye’ye gideceğini ifade etti. Zana, bütün riskleri göze aldığını ve Türkiye’ye tutuklanma pahasına bile olsa gideceğini vurguladı. Zana ayrıca, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Leyla Zana ve arkadaşları ile görüşmesini olumlu karşıladığını söyledi.
Aile fertlerinin tamamının bulunduğu çekilmiş bir fotoğrafının bile bulunmadığını belirten Mehdi Zana, "Artık barışın ve insanların özgürce bir arada yaşamasının zamanı. Ben de; kızım, oğlum ve eşim Leyla ile bir araya gelip, barış içerisinde ülkemizin havasını teneffüs etmek istiyorum" şeklinde konuştu.
Diyarbakır’da bir dönem belediye başkanlığı da yapmış olan ve Türkiye’ye girişi "hakkında açılan davalar nedeniyle" yasak olan 64 yaşındaki Mehdi Zana, 7 yıldır İsveç’te yaşıyor.
METİN ALTINIŞIK - STOCKHOLM (İHA)
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2004 Salı 23:44:21
Güncelleme :16 Haziran 2004 Çarşamba 13:30:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?