19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Meksika petrol açmazında

MEXICO CITY (İHA) - Dünyanın önde gelen petrol üreticilerinden Meksika'nın petrol rezervleri giderek azalırken, enerji kaynağı sıkıntısı tartışılmaya devam ediyor.

Dünyadaki yakıt fiyatlarının yüksekliğine rağmen petrol geliri artmayan Meksika'da, aylardır enerji kaynağı sıkıntısı tartışılıyor. Ülkedeki birçok uzman ve siyasi, Latin Amerika'nın en büyük ham petrol üreticisi olan tekel konumundaki kamu şirketi Petroleos Mexicanos'a (Pemex) sahip Meksika'da, özelleştirme reformuna gidilmesinde uzlaşırken, bir kesim ise özelleştirme ile sektöre girecek yabancı şirketlerin ülkenin ulusal çıkarlarını tehdit edebileceği görüşünü savunuyor.

Pemex'in özelleştirilmesine yönelik görülen enerji reformu yasasına muhalifler büyük tepki gösteriyor. Eski Mexico City Belediye Başkanı ve bir önceki başkanlık seçimi adayı sol eğilimli siyasi Andres Manuel Lopez Obrador, ülke çapında "Özelleştirmeye Hayır!" sloganıyla gelişmelere karşı bir kampanya yürütüyor. Meksika Başkanı Felipe Calderon, ise Pemex'e daha fazla özerklik verilmesini savunuyor.
Gelirinin yüzde 40'ını petrolden sağlayan Meksika'da, geçtiğimiz hafta ülkenin Enerji Bakanı Georgina Kessel, partilerden reformu desteklemeleri konusunda çağrıda bulunmuştu. 

Yayın Tarihi : 26 Haziran 2008 Perşembe 22:45:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?