19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Memur eyleminin bu kez adresi Maliye Bakanlığı oldu!

Kamu Sen’e bağlı Türk Haber Sen üyesi memurlar Maliye Bakanlığı önünde 2003 yılı kayıplarına mahsus olmak üzere verilen 160 milyon liranın kendilerine verilmemesini protesto ettiler.

Maliye Bakanlığı önünde toplanan Türk Haber Sen üyesi bir grup memur ’Mamuruz haklıyız, kazanacağız’, "Hükümet şaşırma, sabrımızı taşırma’, ’Memuru bu hale getirenler utansın’ gibi sloganlar attılar. Grup adına bir basın açıklaması yapan Türk Haber Sen Genel Başkanı İsmail Karadavut, Türk Haber Sen üyelerine yapılan bir haksızlığı protesto etmek için toplandıklarını belirterek Hükümetle yapılan toplu görüşmelerde 2003 yılı kayıplarına mahsus olmak üzere 160 milyon liranın ödenmesine karar alındığını hatırlattı. Karadavut, 2004 yılı bütçe kanunda 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 14. maddesine tabi çalışan personele 160 milyon liranın ödenmeyeceğinin yer aldığını vurgulayarak, "Bütün kamu çalışanlarına bu hak verilirken bu kurumlarda çalışan personelinin ayrı tutulması eşitlik ilkesine aykırıdır. Ayrıca özel kanunlarda ve yönetmeliklerde belirlenen bir hakkın bütçe kanunun ile yok edilmesi de hukuken mümkün değildir" dedi.

Bu uygulamayı kınadıklarını ve protesto ettiklerinin ifade eden Karadavut şöyle devam etti: "631 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname’nin 14. maddesinde belirtilen kurumlarda çalışanların ortalama maaşlarının Başbakanlık Müsteşarının maaşını geçemez denilmektedir. Bu maddeye tabi kurumlarda çalışan personelin yüzde 90’ı müsteşar maaşını geçmeyi bırakın yoksulluk sınırının altında maaş almaktadır. Bu haksızlık ayrıca her maaş artış döneminde yüzdelik artışların eksik verilmesi ile de yaşanmaktadır. Hükümet yetkililerine özellikle Maliye Bakanımıza sesleniyoruz; toplu görüşmelerde uzlaştırma kurulunun vermiş olduğu kararlara uymayarak , hukuku çiğnediniz, şimdi de çifte standartla 160 milyon liramızın üzerine yatmaktasınız. Bu bir haksızlıktır. Bu uygulama insan haklarına aykırıdır. Bu ayrımcılığın çifte standardın giderilmesini ve 160 milyon liranın 631 sayılı kanunun Hükmünde Kararname kapsamında çalışanlara da ödenmesini istiyoruz".

2004 yılı maaş artış oranlarının düzeltilmesini ve kararnamenin biran önce çıkartılmasını talep ettiklerini belirten Karadavut, aksi takdirde tepkilerinin bundan sonrada devam edeceğini ifade ederek hukuki yıllardan da haklarını arayacaklarını söyledi.

Karadavut, Kamu Yönetimi Temel Kanunu’nu da eleştirerek bu kanunun çıkması durumunda kamu hizmetlerinin yok edileceğini, iş güvencisinin ortadan kalkacağını, 500 bin memurunun kapının önüne konulacağını öne sürdü. Kanunun ayrıca milli birlik ve beraberliği bozacağını iddia eden Karadavut, ülkenin üniter yapısını yok edeceğini öne sürerek, "Bölücü terör örgütünün de yıllarca kan dökerek istedikleri bunlar değil miydi" diye konuştu. Yapılan basın açıklamasının ardından eylem olaysız sona erdi.

ANKARA
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2004 Salı 15:11:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?