19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Memura doğum ve süt izni uzatıldı

Memura doğum yapmasından önce 3 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 6 hafta süreyle verilen toplam 9 haftalık mazeret izni, doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren de 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftaya çıkarıldı.

Ayrıca memura doğum sonrası verilen 6 ay süreli süt izninin, başlangıç tarihi belirlenmeksizin çocuğun bir yaşını doldurduğu tarihe kadar verilmesi imkanı sağlanırken, günde toplam 1,5 saat olan bu iznin kullanımında anneye saat seçimi hakkı tanındı.

Çoğul gebeliklerde (ikiz, üçüz...) bu 8 haftalık süreye 2 haftalık bir süre daha ilave edildi. Böylece çoğul gebeliklerde doğumdan önceki mazeret izni süresi 10 haftaya çıkarılmış oldu.

Memura, sağlık durumunun uygun olmasına ve tabibin onay vermesine bağlı olarak, isteği üzerine, doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilmesi ve bu durumda çalıştığı sürelerin doğum sonrası izin sürelerine eklenmesi imkanı da tanındı.

Bu arada memura verilecek ücretsiz iznin başlangıç tarihi, doğum sonrası mazeret izninin bitimi olarak belirlenmek suretiyle yeniden düzenlendi. Eski yönetmelikteki "Verilebilir" ifadesi, "Verilir" yapılarak kesinleştirildi.

Uygulamaya ilişkin açıklama ve örneklere yer verilen tebliğ uyarınca, doğum yapmış olan veya eski hükme istinaden doğum öncesi mazeret iznini kullanmakta olan memurlar, doğum öncesi 8 haftalık izin süresinin kalan 5 haftalık kısmını doğum sonrası kullanamayacak.

Yeni düzenlemeyle doğum öncesi mazeret izni hakkı 8 hafta olarak belirlenirken, ancak sağlık durumunun uygunluğu ve tabibin onayı şartına bağlı olarak memurun istemesi halinde, doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabileceği hükme bağlandı.

Diğer bir deyişle, doğum öncesi iznin asgari sınırı 3 hafta olarak kabul edilerek, kalan 5 haftalık sürenin (memur 4 hafta izin kullanıyorsa kalan 4 haftalık sürenin, memur 5 hafta izin kullanıyorsa, kalan 3 haftalık sürenin ya da memur 6 hafta doğum öncesi izin kullanıyorsa kalan 2 haftalık sürenin) doğum sonrası sürelere eklenmesi imkanı getirildi.

Tebliğde, memurun doğumdan önceki 3 haftaya kadar iş yerinde çalışabileceğine dair kararın tabip onayı ile belirleneceği ve geçmişe yönelik bir tabip onayının alınmasından söz edilemeyeceği göz önüne alındığında, doğum yapmış olan veya eski hükme istinaden doğum öncesi mazeret iznini kullanmakta olan memurların izin süresinin 3 haftadan fazla olan kısmının doğum sonrası mazeret iznine ilavesi imkansız hale geldiği, bu sebeple doğum öncesi 8 haftalık izin süresinden artan 5 haftalık izin süresinin doğum sonrasına ilave edilmesi mümkün bulunmadığı belirtildi.

Tebliğde, henüz doğum öncesi iznine ayrılmamış olan ve doğum yapmasına 3 haftadan fazla süresi bulunan memur, 8 haftadan fazla olmamak üzere izin kullanabileceği gibi, istemesi ve tabibin onayı ile doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışmasına karar verilmesi halinde, çalıştığı sürelerin doğum sonrası izin süresine eklenmesinin gerektiği kaydedildi.

Bu arada eski hükme istinaden doğum sonrası iznini kullanmakta olan memurun izin süresinin de, 8 haftalık süreye tamamlattırılması gerektiğine dikkat çekildi.
ANKARA
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2004 Perşembe 13:22:18
Güncelleme :26 Ağustos 2004 Perşembe 13:27:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?