17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Memurlara Kötü Haber

Sosyal güvenlik düzenlemesinin yürürlüğe girmesinden sonra sisteme girecek memurlara emeklilik ikramiyesi verilmeyecek.

Ayrıntıları Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan Hacer BOYACIOĞLU imzalı haberden alıntılayarak aktarıyoruz:


ANKARA - Sosyal güvenlik reformuyla memurların emeklilik ikramiyesi kaldırılıyor. Reformun yürürlüğe girmesinin ardından sisteme girecek memurlara "emeklilik ikramiyesi" verilmeyecek. Konuyla ilgili düzenleme Emeklilik Sigortası Kanunu Taslağı’nda yapılırken bilgi veren üst düzey bir yetkili, "Artık memurların emeklilik ikramiyesi olmayacak. Ama kazanılan haklar korunacak" dedi.

Sosyal güvenlik reformunun ana hatlarından olan ve ekonomi bürokrasisi tarafından hazırlanan emeklilik sigortası kanunu taslağında, emeklilik ikramiyesine ilişkin bir düzenlemeye yer verilmiyor.

Taslakta, emeklilik ikramiyesinin de düzenlenmesi gereken ’’yaşlılık sigortasına ilişkin düzenlemeler’’ bölümünde, bu ikramiyeye ilişkin herhangi bir başlık bulunmuyor. Bu bölümde ’’yaşlılık aylığı’’ ve yaşlılık aylığı bağlanması için gerekli yaş koşulunu doldurduğu halde yaşlılık veya malullük aylığına hak kazanamayan sigortalılara ödenecek ’’toptan ödeme’’ başlıkları yer alıyor.

Emeklilik ikramiyesini içermeyen taslak, memurlara emekli ikramiyesi ödenmesini öngören Emekli Sandığı Kanunu’nu da yürürlükten kaldırıyor.

’Yeni girenler etkilenecek’

Taslağın geçici 7. maddesiyle de, halen sistemde olan memurlara emekli ikramiyesi ödenmesi uygulanmasına devam edilmesi öngörülüyor.

Konuyla ilgili olarak Cumhuriyet ’in sorularını yanıtlayan üst düzey bir yetkili de; emeklilik sigortası kanunu taslağıyla memurlara emekli ikramiyesi uygulamasının kaldırıldığını söyledi.

Taslakta, emekli ikramiyesi düzenlemesine yer verilmediğini vurgulayan yetkili, ’’Böylece, bu taslağın yürürlüğe girmesinin ardından ilk defa memur olacaklar emekli ikramiyesi almayacak. Yapılan geçici düzenlemelerle ise halen memur olanlara ikramiye verilmesi sağlanacak’’ dedi.

’İşçiler etkilenmeyecek’

Yetkililer, emeklilik ikramiyesinin sadece devlet memurları için geçerli olduğunu belirterek düzenlemenin İş Yasası’na .bağlı olarak çalışanları etkilemeyeceğine dikkat çekiyor. Emeklilik döneminde işçilerin kıdem tazminatı aldığı, bu uygulamanın da Kıdem Tazminatı Fonu Yasa Taslağı’yla düzenleneceği belirtiliyor.
CUMHURİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2004 Perşembe 09:37:14
Güncelleme :17 Aralık 2004 Cuma 01:21:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?