17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Memurların zam pazarlığı başlıyor

Hükümetle memur sendikaları arasındaki toplu görüşmeler 15 eylülde başlayacak. Toplam 11 işkolunda yetkili memur sendikaları ile yetkili konfederasyon, hükümetle toplu görüşmelerini gerçekleştirecek.

Toplu görüşme masasında en fazla yetkili sendikaya sahip olması dolayısıyla Türkiye Kamu-Sen başkanlığında yürütülecek toplu görüşmelerde, KESK ve Memur-Sen konfederasyonlarının temsilcileri de hazır bulunacak. Toplu görüşmeleri hükümet adına Kamu İşveren Kurulu yürütecek.

Sendikalr hükümetin talebini kabul etmiyor

Son iki yıldır görüşmeler uzlaşmazlıkla sonuçlanıyor. Her geçen yıl biraz daha sertleşen görüşmelerin bu yıl da çetin geçeceği verilen mesajlarla ortaya çıkıyor.

Hükümet memurlara yüzde 8 zam teklif etmeye hazırlanırken, Kamu-Sen ve KESK bu rakamı kabul etmeyeceklerini söylüyor.

Kamu-Sen’e göre en düşük memur maaşı 490 milyondan 820 milyona çekilmeli. Kesk’e göre ise temel asgari ücret belirlenmeli ve bu da 940 milyon lira olmalı.

İşçi ve işveren temsilcileri eşit sayı ile katılacak

Görüşmelere, kamu çalışanları ve Kamu İşveren Kurulu, eşit sayıda temsilci ile katılacak. Toplu görüşmeler, kamu görevlileri için uygulanacak katsayı ve göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, fazla çalışma ücretleri, harcırah, ikramiye, lojman tazminatı, doğum, ölüm ve aile yardımı ödenekleri, tedavi yardımı ve cenaze giderleri, yiyecek ve giyecek yardımları ile bu mahiyetteki diğer etkinlik ve verimlilik artırıcı yardımları kapsayacak.

Anlaşmazlığk olursa Uzlaştırma Kurulu devreye girecek

Yasaya göre, 15 Eylül’de başlayacak görüşmelerin, 15 gün içinde sonuçlanması gerekiyor. Görüşmelerde anlaşma sağlandığı takdirde, taraflar arasında mutabakat metni imzalanarak, Bakanlar Kurulu’na sunulacak. Anlaşmazlık durumunda ise Yüksek Hakem Kurulu Başkanı ve 4 öğretim görevlisinden oluşan Uzlaştırma Kurulu devreye girecek.

Kurulun 5 gün içerisinde vereceği karara tarafların katılmaları halinde, sonuç mutabakat metni olarak Bakanlar Kurulu’na sunulacak. Tarafların kurulun kararına katılmaması durumunda, anlaşma ve anlaşmazlık konularının tümü, Bakanlar Kurulu’na gönderilecek.

Önceki 2 yılda gerçekleştirilen toplu görüşmelerde masada anlaşma sağlanamamış; taraflar, Uzlaştırma Kurulu’nun kararlarında da mutabakat sağlayamamışlardı. Memur maaş artışı, Bakanlar Kurulu’nca belirlenmişti.
ntv ankara
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2004 Pazartesi 11:06:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?