29
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Mercimek kıymete bindi!

Bir dönem “fakirin eti” olarak lanse edilen mercimeği kuraklık vurdu. Rekoltenin düşeceği anlaşılınca mercimek fiyatı iki ayda ikiye katlandı. Suriye mercimeğe ihracat yasağı getirirken, Kanada fiyatı artırdı


Kuraklık nedeniyle rekoltenin düşük olacağı anlaşılınca mercimek piyasası hareketlendi. Türkiye’de şubat ayında 1.75 YTL olan kilogram başına toptan mercimek fiyatı nisan sonunda 3 YTL’ye çıktı. Suriye hükümeti mercimek ithalatını yasakladı. Kanada mercimeği zamlandı.


Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bu yıl baş gösteren kuraklığın, Türkiye’de, başta kırmızı mercimek olmak üzere, buğday ve arpa üretiminde ciddi sorunlar doğuracağını belirtti. Melik, özellikle Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta bu yıl yağış ortalamalarında önceki yıllara göre yaklaşık yüzde 70 gerileme tespit edildiğini kaydetti. Melik, bu nedenle kırmızı mercimek üretiminin neredeyse yarı yarıya azalarak 271 bin tona düşebileceğini söyledi.
Paketli bakliyat satan Dinçer Gıda yetkilisi Taylan Onur Dinçer ise şubat ayında 1.75 YTL olan toptan kırmızı mercimek fiyatının şu günlerde 2.80-3 YTL’ye yükseldiğini açıkladı.

Kanada zam yaptı
Bakliyat konusunda Türkiye’nin en büyük kuruluşlarından biri olan Arbel Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan, kuraklık nedeniyle mercimeğin kıymete bindiğini belirterek şöyle konuştu:
“Geçen yıl 550 bin ton olan kabuklu mercimek rekoltesinin bu yıl yüzde 50 daha düşük olacağı tahmin ediliyor. Türkiye’de rekoltenin düşeceği anlaşılınca dünya fiyatları yükseldi. Suriye hükümeti ihracatı yasakladı. Kanada mercimeğinin Mersin limanı teslim CIF fiyatı 2.15 YTL oldu.”


Kanada’da 3 tane mercimek işleme tesisi olan ve uluslararası piyasada bakliyat ticareti yapan Mahmut Arslan şöyle devam etti:
“Mercimekte durum pirinçten vahim. Çünkü pirinç yerine bulgur veya makarna yiyebiliriz. Ama mercimeği ikame edecek başka ürün yok. Türkiye yeşil mercimeği neredeyse unuttu. Orta Anadolu, yeşil mercimek ekmeyi bıraktı. Üretimimiz 60-70 bin tondan 10-15 bin tona geriledi. Her yıl Kanada’dan 30 - 40 bin ton yeşil mercimek ithal ediyoruz. Türkiye kuru fasulye, kırmızı ve yeşil mercimekte ihracatçı iken ithalatçı ülke oldu. Dünyada Kanada ve Türkiye’den başka mercimek ihracatçısı ülke yok. Mercimek, Ortadoğu, Asya ve Kuzey Afrika’da tüketilir.”

Milliyet
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2008 Salı 08:22:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?