18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Meriç Nehri taştı

Bulgaristan'ın baraj kapaklarını açması ve aşırı yağış dolayısıyla Tunca Nehri'nden sonra Meriç Nehri de taştı.

Bu arada, Meriç Nehri'ni botla geçip Yunanistan'a gitmek isterken botlarının devrilmesi sonucu sulara kapılan 7 kaçak göçmen ise hala bulunamadı.

Meriç ve Tunca köprüleri ulaşıma kapatıldı. Yunanistan ile bağlantının sağlandığı yoldaki köprülerin kapanması nedeniyle Pazarkule Sınır Kapısı ile 10 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesi'ne ulaşım, askeri ve emniyet araçlarıyla sağlanıyor. Çok sayıdaki kişi sabah saatlerinde kent merkezine getirildi. Merkeze gitmek isteyen vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu.

Meriç Nehri'nin taşması üzerine, dün geceden bu yana Lozan Caddesi'ndeki Jandarma Şehitliği, Kent Ormanı, askeri tesis, kafeteryalar, bağ evleri, kısmen Çevre ve Orman İl Müdürlüğünü ile nehir kıyısındaki Trakya Üniversitesi, Askeri Meriç Gazinosu, Öğretmenevi, Polis Bahçesi sular altında kaldı.

TREDAŞ Edirne Müdürlüğü, yerleşim yerinin olmadığı, ancak eğlence yerlerinin bulunduğu bölgede, elektrikleri tedbir amacıyla kesti.

Bulgaristan'daki derenin taşması sonucu Kapıkule Sınır Kapısı'nda küçük araçların geçişine izin verilmiyor. Edirne Valisi Mustafa Büyük ile Edirne Emniyet Müdürü Mehmet Yazıcı, bölgeye gelerek, incelemelerde bulunuyor.

Meriç-İpsala yolu ulaşıma kapalı

Ergene Nehri'nin taştığı Meriç ilçesine bağlı Küplü beldesi ve Adasarhanlı köy yolu ile Meriç Nehri'nin taşması sonucu İpsala ilçesinin Sultanköy köy yolu sular altında kaldı. Meriç ve İpsala ilçeleri arasındaki yolların sular altında kalması sebebiyle iki ilçeye ulaşım dünden bu yana yapılamıyor.

İpsala'da taşkın alarmı

İpsala'da kriz merkezi kuruldu. İpsala Kaymakamlığınca kurulan kriz merkezi, nehirlerdeki su seviyesinin artması sonucu bir dizi önlem almaya başladı. İpsala Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, Meriç ve Ergene Nehri'ndeki su miktarının normal debilerinin 2 katından fazla olduğunu söyledi.

Gürbüz, "Yalnız Meriç Nehri değil Ergene Nehri de 1300 metreküp debi ile son 25 yılın en yüksek seviyesinde. İpsala ilçe merkezimizin 2006 yılındaki gibi risk yaşamaması için gerekli tedbirleri aldık. Özellikle Sarıcaali Köyü yakınlarında 70 metrelik bir alanı açarak suyun rahatlamasını sağladık. Aynı çalışmayı Paşaköy'de de yaptık. Eğer daha fazla risk yükselirse Tank yolu dediğimiz alanlar için gerekli izinleri aldık oraları da açacağız" dedi.

İpsala için salı günü 17.00 ile perşembe günü 17.00 saatleri arasındaki zaman diliminin riskli olduğu ifade eden Gürbüz, "Özellikle çarşamba sabah itibariyle İpsala bölgesinde yoğun yağış ve Bulgaristan'dan gelecek su ile risk seviyesi yükselecek. Biz o risk durumuna da hazırız. Son 15 gün içinde İpsala'da metrekareye düşen yağış miktarı 190 litrenin üzerine çıktı. Bu çok yüksek rakam. Edirne'de bu miktar 140 litredir. İpsala'ya buradan yüzde 30 daha fazla yağış düştü. Çarşamba günü 40-50 litre yağış gelme ihtimali var. Gerekli tedbirleri şimdilik aldık. Gerekirse yeni tedbirler de alabiliriz" dedi.

Önceki haber

Edirne ve Kırklareli'nde etkili olan sağanak yağış nedeniyle nehirler taştı.

Taşkınlar nedeniyle tarihi yapılar, ekili tarım alanları sular altında kaldı, Edirne-Kırklareli D-20 karayolu ulaşıma kapatıldı. Bulgaristan ise baraj kapaklarını açtı, durumu Edirne Valiliği'ne bildirdi.

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, bunun etkisinin 10-12 saat sonra Edirne'den geçen Meriç Nehri'nde hissedileceğini söyledi.

Sedefçi, "Yerleşim yerlerinin etkilenmemesi için seddeler kontrol ediliyor, tedbirler alınıyor" dedi.

SON DURUM:

** Bulgaristan tarafında Kapitan Andreova Sınır Kapısı'na ulaşımın sağlandığı yolun taşkın nedeniyle kapanması üzerine Kapıkule Sınır Kapısı'nda araç giriş çıkışı yapılamıyor. Araç sürücüleri, Hamzabeyli, Pazarkule ve İpsala Sınır Kapılarına yönlendiriliyor.

** Meriç ilçesinde kaçakları taşıyan botun Meriç Nehri'nde devrilmesi sonucu 7 kişi kayboldu. Arama çalışması sürüyor.

** Meriç Nehri'nde suyun debisinin hızla artması üzerine Bosnaköy'deki seddelerin güçlendirilmesi için Genelkurmay Başkanlığı'ndan alınan özel bir izinle seddeler, DSİ ve Yunanlı ekipler tarafından kum torbaları ile güçlendiriliyor.

** Kapıkule Sınır Kapısı'na ulaşım sağlayan D-100 kara yolunun 8. kilometresinde yolda su birikintisi oluştu. Su birikintisi nedeniyle kara yolunda ulaşım zorlukla sağlanıyor. Sadık Ahmet Caddesi, Atatürk Caddesi ve Su Sesi Tesislerine giden yollarda da su birikintisinin oluşması sonucu ulaşım kontrollü olarak sağlanıyor. Kırklareli'ne bağlı Akardere Deresi'nde su seviyesi yükseldi. Hasköy-Süloğlu yolunda bazı noktalarda ulaşım tek şeritten yapılıyor.

** Oğulpaşa Deresi'nin dün taşması sonucu kapanan Edirne-Kırklareli kara yolunda ulaşım Havsa-Hasköy yolu üzerinden sağlanıyor.

Tarihi yapılar da sular altında

Tunca Nehri'nin taşması sonucu nehirle aynı adı taşıyan köprünün üzerine çıkan sular nedeniyle ulaşım zorlukla sağlanıyor. Pazarkule Sınır Kapısı'na ve Karaağaç Mahallesi'ne gitmek isteyen araçlar, Tunca Köprüsü üzerinde biriken yaklaşık 40 santimetre sudan geçmek zorunda kalıyor.

Zaman zaman sudan geçerken arızalanan araçlar, çekici yardımıyla kaldırılıyor. Polis ekipleri, ulaşımın kontrollü bir şekilde sağlanması için araç sürücülerini dikkatli olmaları konusunda sürekli uyarıyor.

Tunca Nehri, Sarayiçi mevkiinde su yatağını genişleterek akmaya devam ediyor. Edirne Valiliği'nce restorasyonu yapılan Matbah-ı Amire (Saray Mutfağı) bölümü ile Saray Hamamı da kısmen sular altında kaldı. 2. Bayezit Külliyesi de taşkın sularından etkilendi. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Er Meydanı, Adalet Kasrı, Balkan Şehitliği, Av Köşkü, kullanılmayan Kasımpaşa Camisi halen sular altında bulunuyor.

Tunca Nehri'nin taşması sonucu 8 Şubat'ta ulaşıma kapanan Sarayiçi mevkisindeki Kanuni, Fatih ve Yalnızgöz köprülerinden halen araç geçişine izin verilmiyor.

Meriç Nehri'nde sürüklenerek gelen ağaç dalları ve kütükler, nehir üzerindeki Meriç Köprüsü'nün gözlerini kapatırken, DSİ 11. Bölge Müdürlüğü ekipleri, köprü üzerinden kepçelerle kapanan gözleri açmaya çalışıyor.

Bosnaköyü yolundaki at çiftliği de taşkın ve sağanak yağışlardan etkilendi, sular altındaki çiftlikte atların dizlerine kadar ulaşan suda dolaştığı görüldü. Çiftlik sahibi, atları bölgeden uzaklaştırmasına rağmen, atların iç güdüsel olarak tekrar çiftliğe döndüklerini belirtti.

Kırklareli:

Kırklareli'nin Pehlivanköy ilçesinde Ergene Nehri'nin taşması 30 bin dekar ekili tarım alanı sular altında bıraktı. Aşırı yağışlar nedeniyle drenaj çalışmaları devam eden Yapıldak Köyü- Orhaniye Köy yolu ulaşıma kapandı.

Dün geceden bu yana devam eden sağanak nedeniyle Merkez ilçeye bağlı Pınar Mahallesi ve Karakaş Mahallesi'nde 2 iş yeri ile 4 evin bodrum katını su bastı.

Vakıf Deresi'nin taşması sonucu ise Vakıf-Enez yolunda ulaşım sağlanamıyor. Köy Hizmetleri ekipleri, 8 kamyon, 2 greyder, 2 kepçe ve 40 kişilik bir ekiple çalışmalarını sürdürüyor.

Babaeski ilçesinde de etkili olan yağışlar sonucu kent merkezindeki Şeytan Deresi ile Ergene Nehri taştı. Ergene Nehri'nin, Katranca Köyü mevkinde, köyün adını taşıyan köprünün üzerinden taşması üzerine Katranca Köyü ile Büyükmandıra Belde yolu, Katranca-Karakavak yolu ulaşıma kapandı.

Yetkililer, yağışların aralıklarla perşembe gününe kadar devam edeceğini bildirdi.

Bulgaristan sınırdaki kapıyı kapattı

Bulgaristan'da aşırı yağışlar yüzünden Türkiye sınırına yakın Kalamitza adlı bir barajın taşması nedeniyle, Kapıkule'nin karşısındaki Kaptan Andreevo gümrük kapısının kapatıldığı açıklandı. Barajın taşması sonucu gümrük alanını su bastığı ve gümrük kapısına elektrik temin eden trafonun kısa devre yaparak yandığı bildirildi.

Yetkililer, Kaptan Andrevo gümrük kapısına yeniden elektrik verilmesi ve suların temizlenmesi için çalışmaların sürdüğünü, ancak mevcut şartlar altında kapıyı geçişlere kapatma kararı alındığını açıkladı. Kaptan Andreevo gümrük kapısının yeniden ne zaman hizmete gireceği konusunda ise süre verilmedi.

Meriç nehrinde su seviyesinin yükselmesi nedeniyle Kaptan Andreevo ana karayolunun bazı bölümlerini de su bastı. Karayolunun bu bölümlerindeki su seviyesinin 80 santimetreye ulaştığı ve trafikte ciddi sorunlar yaşandığı bildirildi.

Bölgedeki Tunca ve Arda nehirlerindeki su seviyesinin de giderek yükseldiği açıklandı. Bulgar yetkililer, Tunca'nın Elhovo bölgesindeki su seviyesinin 4,20 metreye ulaştığını, yükselen suların nehir kıyılarında yapılan engelleri de aştığını kaydetti.

Elhovo'da otogar ile 100'e yakın binanın su altında kaldığı belirtildi. Meteoroloji yetkilileri, Bulgaristan'ın güneydoğu bölgesinde son 24 saatte düşen yağmur miktarının ortalama 30 kilogram olduğunu, en çok yağış gören Kırcali bölgesinde bu miktarın 45 kilograma kadar ulaştığını açıkladı. 

...
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2010 Salı 09:25:26
Güncelleme :16 Şubat 2010 Salı 18:39:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?