19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Merkez Bankası faiz indirimine gitti

Piyasaların bir süredir beklediği faiz indirimi bu sabah Merkez Bankası’ndan geldi.

Merkez Bankası borçlanma faizini yüzde 22’den yüzde 20’ye indirdi.

Merkez Bankası borç verme faizini de yüzde 27’den yüzde 24’e çekti.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, bir haftalık borçlanma faiz oranının yüzde 22’den yüzde 20’ye, geç likidite penceresi faiz oranlarının da yüzde 32’den yüzde 28’e çekildiği kaydedildi.

Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanının faiz oranları yüzde 24’ten yüzde 22’ye düşürüldü.

Enflasyon hedefi tutacak

Merkez Bankası’nın faiz indirimini açıkladığı Ağustos ayı enflasyonu ve görünüm raporunda, 2004 yılı enflasyon hedefine ulaşılmasını tehdit edecek herhangi bir gelişme olmadığı bildirildi.

Ancak 2005 yılında petrol fiyatlarından ve yurtdışındaki gelişmelerden kaynaklanan risklerin enflasyon üzerinde daha ağır bir baskı yaratabileceği ifade edilen raporda, buna karşılık asıl önemli olanın bütçe disiplinin ve reformların devam ettirilmesi ile enflasyona odaklı para politikasının sürdürülmesi olduğu kaydedildi.

IMF ile anlaşma belirsizliği kaldırdı

Raporda faiz indiriminin nedeni de şu şekilde açıklandı:

Bu politikalar etkin bir şekilde sürüdürüldüğü müddetçe dışsal şoklara rağmen enflasyondaki temel eğilim düşüş yönünde olmaya devam edecek.

Bu çerçevede, başarısı kanıtlanmış olan ekonomik programın 2005 ve sonrasında da devam edeceğine yönelik yapılan açıklamalar belirsizlikleri ortadan kaldırmış ve düşüş sürecinin devam edeceğine ilişkin kanımızı güçlendirmiştir. Sonuç olarak, bugünkü bilgiler ışığında kısa dönemli faizlerin indirilmesi uygun görülmüştür."
cnn türk
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2004 Çarşamba 09:55:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?