23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Merkez Bankası’ndan dövize müdahale

Merkez Bankası, döviz kurlarında gözlemlenen dalgalanmayı önlemeye yönelik, bugün döviz piyasasına ’’alım’’ yönünde doğrudan müdahale etti. 1.3150 YTL olan dolar/YTL kuru müdahalenin ardından 1.3400 YTL’ye yükseldi.

Merkez Bankası tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Uygulanmakta olan dalgalı kur rejiminde, döviz kurunun piyasalarda arz ve talep koşulları tarafından belirlendiği, döviz kurundaki oynaklığın Merkez Bankası’nca yakından takip edilmekte olduğu ve kurlarda her iki yönde oluşabilecek aşırı oynaklık durumunda doğrudan müdahale edilebileceği kamuoyuna açıklanmıştır. Son günlerde, artan döviz arzına bağlı olarak döviz kurlarında aşırı bir hareketlilik yaşanmaktadır. Bu nedenle, döviz kurlarında gözlemlenen dalgalanmayı önlemeye yönelik olarak, bugün döviz piyasasına alım yönünde doğrudan müdahale edilmiştir. Diğer doğrudan alım ya da satım müdahalelerimizde olduğu gibi, bu müdahale de, döviz kuru seviyesinden duyulan bir rahatsızlığı ifade etmemektedir."

Bankacılar, Merkez Bankası’nın müdahalesinin sürpriz olmadığını, değer kaybı hızlanan dolara bir müdahalenin piyasada beklendiğini belirtiyorlar. Merkez Bankası’nın piyasadan ne kadar dolar aldığı ise henüz bilinmiyor.

Merkez Bankası daha önce 11 Mayıs 2004 tarihinde piyasaya dolar satarak, 16 Şubat 2004 tarihinde ise dolar alarak doğrudan müdahale etmişti.

AA
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2005 Perşembe 14:31:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?