18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Merkez döviz satışına ara verdi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, gösterge faizi yüzde 5.75'te sabit tuttu. Banka, küresel çapta oluşan olumlu hava sonrası 25 Ocak'tan itibaren düzenli döviz satım ihalelerine son vereceğini de açıkladı. Merkez'in politika faizinin sabit tutması piyasa tarafından da bekleniyordu.

Banka gecelik faiz oranını ise yüzde 5, borç verme faiz oranını yüzde 12,5, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 12 de tuttu.

Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 15,5 olacağı belirtildi.

DÜZENLİ DÖVİZ SATIM İHALELERİNE SON VERDİ

Banka'dan bugün yapılan bir diğer önemli açıklamada ise, düzenli döviz satım ihalelerine 25 Ocak tarihinden itibaren son verileceği belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi:

"24 Ocak 2012 tarihli Para Politikası Kurulu toplantısında, cari denge dinamiklerindeki düzelme eğilimi ve küresel koşullardaki ani değişimler göz önüne alındığında gün içi döviz satım ihalelerinin düzenli döviz satım ihalelerine kıyasla daha etkili ve para politikası amaçlarının daha uygun olacağı değerlendirilmiştir.

Bu nedenle 25 Ocak 2012 tarihinden itibaren düzenli döviz satım ihalelerine son verilmesine, ancak 6 Ocak 2012 tarihli “Gün İçi Döviz Satım İhalelerine İlişkin Basın Duyurusu”nda belirtilen çerçevede gerek görülen günlerde gün içi döviz satım ihaleleri açılmasına ve bir sonraki Para Politikası Kurulu toplantısına kadar olan dönemde gün içi ihalelerde günlük olarak satılabilecek en yüksek tutarın toplam 500 milyon ABD Doları olarak belirlenmesine karar verilmiştir."

Merkez 5 Ağustos 2011 tarihinden itibaren gerek gördüğü günlerde düzenli döviz satım ihaleleri yoluyla piyasaya döviz likiditesi sağlamaya başlamıştı.

Merkez, 27 Aralık 2011 tarihinden itibaren bir sonraki Para Politikası Kurulu toplantısına kadar olan dönemde açılacak günlük döviz ihalelerinde satılabilecek en yüksek tutarın 1,350 milyon ABD doları, takip eden iki günde satılabilecek en yüksek tutarın ise 1,700 milyon ABD doları olarak ilan edilmesine, istisnai durumlar haricinde alınan tekliflerin sadece 50 milyon ABD dolarına kadar olan kısmının karşılanmasına karar verildiği açıklamıştı.

Morgan Stanley Ekonomisti Tevfik Aksoy kararla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Tamamen beklentiler dahilinde gelen bir açıklama oldu. Sıkı para politikasını bir sürwe daah devam edilmesinin altını çizlmisesi bence çok yerinde oldu. Kurdaki son dönemde görülen rahatlama bu konuda bir tedirginlik yaratıyordu. 

"Döviz satışlarına 25 Ocak'tan sonra son verilmesiyle ilgili de doğru bir karar oldu. Merkez'in sürekli döviz almak ya da satmak gibi bir takıntısı yok. Son dönemde döviz yeter mi yetmez mi tartışması vardı. Yeniden dövize ihtiyaç olursa bu kararı yine değiştirebilir."

 

 

...
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2012 Salı 15:06:12
Güncelleme :24 Ocak 2012 Salı 15:09:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?