20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Merkez faiz indirimine ara verdi

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, bankanın mart ayında faiz indirimine ara verdiğini açıkladı.

Merkez Bankası'nın 76'ncı Olağan Genel Kurulu Ankara'da yapıldı.

Yılmaz, genel kurulda yaptığı konuşmada, 2007 yılının Ağustos ayından itibaren ABD emlak piyasasında yüksek riskli konut kredilerinden başlayan ve ardından, para ve sermaye piyasalarına yayılan "finansal krizin" ilk etkilerinin reel ekonomide hissedilmeye başladığını, ABD ekonomisinin resesyona gireceği yönündeki beklentilerin kuvvetlendiğini söyledi.

Finansal krizin giderek, global ölçekte bir ekonomik yavaşlamaya yol açacağı görüşünün de belirginlik kazandığını belirten Yılmaz, ancak bu yavaşlamanın boyutu ve şiddetine ilişkin belirsizliklerin halen devam ettiğini kaydetti.

Bu belirsizliklerin uluslararası bankaların geri ödemeyememe riskine odaklanarak, kredi kullandırmakta isteksiz davranmalarına ve finans piyasalarında likidite sıkıntılarının yaşanmasına yol açtığını ifade eden Yılmaz, "ABD'de emlak piyasalarına kredi sağlayan belli başlı finansal kuruluşların yüksek oranlarda zarara uğraması ve ABD'de resesyon endişelerinin artması, gelişmekte olan ülkelerde risk algılamasının belirgin bir şekilde bozulmasına ve risk primlerinin artmasına neden olmuştur" dedi.

Türkiye'nin de bu gelişmelerden olumsuz yönde etkilendiği ve risk priminin yine diğer gelişmekte olan ülkelere paralel olarak artış gösterdiğine dikkati çeken Yılmaz, "Ancak, uluslararası finansal krizin bu aşamada Türkiye ekonomisi üzerindeki etkileri, 2006 yılının Mayıs, Haziran aylarında global likidite koşullarında yaşanan kötüleşmenin yarattığı etkilere göre daha sınırlı kaldı" dedi.

"Bu da ülkemiz ekonomisinin, uluslararası şoklar karşısında göreli olarak daha esnek ve daha dayanıklı bir hale geldiğini göstermektedir" diyen Yılmaz, bununla birlikte kırılganlıkların geçmiş dönemlere göre azalmış olmasının, 'risklerin mevcut olmadığı' şeklinde algılanmaması gerektiğini vurguladı.
MB BİLANÇOSU
Merkez Bankası (MB), geçen yıl 261 milyon 372.8 bin YTL kar elde etti.

MB'nin bilançosuna göre, geçen yıl bankanın faiz gelirleri 5 milyar 235.7 milyon YTL faiz gelirleri, faiz giderleri 4 milyar 610.9 milyon YTL, komisyon ve hizmet gelirleri 52.2 milyon YTL, komisyon ve hizmet giderleri 170.5 milyon YTL, faiz dışı gelirler 1 milyar 270.4 milyon YTL, faiz dışı giderleri 1 milyar 515.5 milyon YTL olarak belirlendi.


Yılmaz, risk algılamalarının bozulmaya devam etmesi durumunda Türkiye ekonomisinin dayanıklılığını koruması için mali disiplin ve yapısal reformların devamlılığının kritik önemini koruduğunu söyledi.

Yılmaz, bu çerçevede AB'ye uyum ve yakınsama sürecinin devam etmesi ve ekonomik programda öngörülen yapısal reformların hayata geçirilmesi konusundaki çabaların sürekliliğinin büyük önem taşıdığına işaret etti.

Haber devam edecek...

...
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2008 Perşembe 16:32:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?