24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Merkez'den faiz kararı

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, gecelik faiz oranları borçlanmada yüzde 6,50, borç vermede ise yüzde 9,00 olarak uygulanacak. Merkez Bankası, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını da yüzde 7 seviyesinde bıraktı.

Açıklamaya göre Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00*17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 2,50, borç verme faiz oranı yüzde 12, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı ise yüzde 8 olarak kaldı. Açıklamada ayrıca, son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetteki toparlanmanın devam ettiğini gösterdiği belirtilerek şöyle devam edildi:

"İç talep göreli olarak istikrarlı bir artış sergilerken dış talep göstergeleri kısmi bir yavaşlamaya işaret etmektedir. Bu çerçevede, imalat sanayinde kapasite kullanımının kriz öncesi seviyelere ulaşmasının zaman alacağı tahmin edilmektedir. İstihdam koşullarındaki iyileşme devam etmekle beraber işsizlik oranları halen yüksek seviyelerde bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, küresel ekonomiye ilişkin riskler önemini korumaktadır. Kurul, temel (çekirdek) enflasyon göstergelerinin orta vadeli hedeflerle uyumlu seyrini sürdürdüğüne dikkat çekmiş, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki düşüşün ve emtia fiyatlarındaki gevşemenin de katkısıyla enflasyonun Nisan Enflasyon Raporu'nda öngörülenden daha olumlu bir görünüm arz ettiğini belirtmiştir. Bu gelişmeler doğrultusunda kurul, politika faiz oranlarının bir süre daha mevcut düzeylerde tutulması ve uzun süre düşük düzeylerde seyretmesi gerekebileceğini teyid etmiştir. Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, kurulun geleceğe yönelik duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

iha
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2010 Perşembe 20:10:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?