20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Merkez'in faiz hesabı değişti

 

Yüksek çıkan Mart enflasyonu, Merkez Bankası’nın önümüzdeki döneme yönelik faiz hesaplarını bozdu. Faiz oranlarının artmama olasılığının güçlendiğini bildiren MB bu kez faizleri artırabileceğini duyurdu. Yabancı bankalar Mayıs’ta faiz artışı bekliyor.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, küresel piyasalardaki gelişmelerin temkinli olma ihtiyacını artırdığını belirleyerek altı aydır süren faiz indirimlerine Mart’ta ara verdi. Gıda ve enerji fiyatlarındaki artışın enflasyona yönelik ikincil etkileri de tespit edilince faiz oranları sabit tutuldu.

Merkez Bankası kaynakları, Mart toplantısının ardından faizlerde indirim duruşunun korunduğunu, önümüzdeki dönemde kurulun faiz kararlarının sabit tutma ya da indirim yönünde olacağını belirtiyordu.

Ancak bu görüş kurulun dünkü toplantısında değişti. Kurul, faiz oranlarını yine sabit tuttu. Ancak olumsuz haberlere duyarlılığın arttığını belirterek, faiz oranlarını artırabileceğini bildirdi. Faiz duruşundaki değişikliğin temel nedeni, yüksek çıkan Mart ayı enflasyonu oldu. Yüzde 3.17’lik ÜFE artışı ve yeniden çift haneye çıkan yıllık rakamın, 12 ve 24 aylık beklentilerde ciddi bozulma yarattığı görüldü. Temel gösterge olan TÜFE de yüzde 9.15’e çıkarak hedeften biraz daha uzaklaştı.

Kurul, iki yıldır vurgulanan gıda fiyatlarındaki artışın da artık iyice belirginleştiğine dikkat çekti. Mart itibariyle ikincil etkileri enflasyon üstünde baskı oluşturacak gruplar arasında işlenmemiş gıda fiyatları gösterilirken, bahar aylarıyla birlikte bu grupta fiyat düşüşleri olacağı belirlendi. Ancak özellikle otel-lokanta grubu fiyatlarına etkisi nedeniyle işlenmiş gıda fiyatlarının enflasyonu yükseltebileceği belirlendi. Kurul, döviz kuru etkilerinin de artık daha belirgin olarak görülmeye başlanacağını belirledi.

YABANCI BANKALAR FAİZ ARTIŞI BEKLİYOR
Yabancı bankalar, yılın kalanında faizlerin artacağı beklentisinde. Enflasyondaki yükseliş ve TL’deki değer kaybının Merkez Bankası’nı agresif olmaya itebileceğini belirten Goldman Sachs, faizlerin yılın ikinci yarısında 100 baz puan yükseltileceğini öngördü.

Lehman Brothers, faizlerin Mayıs veya Haziran’dan itibaren 2008 sonuna kadar 125 baz puan artırılacağını tahmin etti. Danskebank da, enflasyondaki tırmanışın, yüksek faiz veren gelişen ülkeleri artırıma zorladığına dikkat çekti. Danskebank, Mayıs ayında en az 50 baz puanlık faiz artışı öngördü.

JPMorgan ise faizin yıl sonuna kadar değişmeyeceği tahminini koruduğunu açıkladı

NTV
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2008 Cuma 16:52:04
Güncelleme :18 Nisan 2008 Cuma 16:53:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?