18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Mernis'te numaralar tutmuyor!

Maliye Bakanlığı tarafından başlatılan ve şimdiye kadar 30 milyonu aşan Vergi Kimlik Numaraları ile İçişleri Bakanlığı’nın MERNİS projesi kapsamında verdiği Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numaraları’ndaki bilgilerin birbiriyle uyumlu olmadığı ortaya çıktı.

Maliye Bakanı Unakıtan, 50 bin numara üzerinde çalıştıklarını, ancak 6 bin tanesinin vatandaşlık numarası ile vergi numarasının tuttuğunu, bu numaraların tutturulması için Bakanlık bünyesinde çalışmalar sürdüğünü açıkladı.

İçişleri Bakanlığı tarafından 20 yıldır yürütülen, zaman zaman ödenek yetersizliği yüzünden çalışmları kesintiye uğrayan Merkezi Nüfus Sistemi’nde önemli hatalar olduğu ortaya çıktı.

ataların hem sistemden hem de vatandaşların sehven veya bilerek yanlış beyan vermelerinden kaynaklandığı belirtilirken, Bakanlıklar arası yeni bir koordinasyon sağlanıp, tek numara çalışması yapacağı belirtiliyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, yaptığı açıklamada, "50 bin kişide 6 bin kişinin numarası ile vatandaşlık numarası tutuyor. 50 binde 10 bin, 20 bin değil. 50 binde 50 bini sağlamalıyız" dedi.

Konu ile ilgili bilgi veren Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdür Vekili Osman Arıoğlu, vergi kimlik numaralarında 30 milyonu aştıklarını bildirerek, şunları söyledi: ’’Bu uygulamaya devam etmeyelim, gerçek kişiler bakımından MERNİS’te verilen kimlik numaralarına geçelim istedik. İçişleri Bakanlığı ile temasa geçtik, bizdeki bilgileri nasıl doğrulatabiliriz diye. İçişleri Bakanlığı’na 50 bin örnek gönderdik, sadece 6 bininde bire bir uyum sağlandı".

Yeni bir sistem ve vergi örtüştürme işleminin yapılması gerekliliğine dikkat çeken Arıoğlu, "Bu teknik bir şey. Teknolojide bir takım şu an hata olarak görülen şeyleri hata olmaktan çıkarıp onu birbirine eşleyecek, yani nasıl insan beyni bu budur diyor, makinaya da o tür programları yüklediğinizde onu sağlayabiliyormuş. O tür bir takım işleri yapmak lazımmış. Teknik bir çalışma" dedi.

Birebir uyuşturma yaptıklarında ayrı ayrı bir vergi numarası gerekmeyeceğini söyleyen Arıoğlu, bu numaranın tek bir numara olacağını ve bütün işlemlerin bu numara üzerinden yapılacağını bunun da vatandaşlık numarası olacağını belirtti.

Arıoğlu, "Bireber uyumlaştırma yaptığımızda gerçek kişiler bakamından artık bizim ayrıca bir vergi numarası vermemiz çok önemli olmayacak. Birden çok numara kargaşaya neden olur, farklı kurumlar farklı kart verecek vatandaş bunlardan kurtulacak" dedi. Uyuşturma çalışmalarının ne kadar süreceği konusunda herhangi bir şey söyleyemeyeceğini kaydeden Arıoğlu, bunun İçişleri Bakanlığı’nı ilgilendirdiğini de belirtti.

ANKARA-(İHA)
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2003 Perşembe 14:02:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?