17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Merve Kavakçı'ya karşı Türkiye'yi AKP savunacak

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Namık Tan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), eski Fazilet Partisi milletvekili Merve Kavakçı'yla ilgili olarak Türkiye'den savunma istediğini söyledi.

Tan, Dışişleri Bakanlığı'nın haftalık basın toplantısında bir soru üzerine, "savunma talebinin önceki gün geldiğini" belirterek, talebin incelenip değerlendirileceğini kaydetti.

Tan, savunmanın tamamlanması için Türkiye'nin önünde üç aylık süre bulunduğunu, ancak bu sürenin uzatılma imkanının söz konusu olduğunu belirtti.

AİHM’de Kavakçı’yla ilgili savunmayı, Türkiye adına AKP hükümeti yapacak. AKP kurucularının bir çoğu 1999’da Kavakçı ile birlikte FP saflarındaydı.

Kapatılan Fazilet Partisi’nden milletvekili seçildikten sonra, Meclis’e türbanla gelen ve yemin etmek isteyen Merve Kavakçı’nın izinsiz olarak ABD vatandaşlığına geçtiği belirlenmişti. Milletvekilliği düşürülen ve vatandaşlıktan çıkarılan Merve Kavakçı, 2001 yılının Mayıs ayında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurmuştu.

DOSYA DIŞİŞLERİ’NDE

Kavakçı, düşünceyi ifade etme, örgütlenme ve seçilme özgürlüklerinin ihlal edildiğini savunmuştu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Kavakçı’nın başvurusunu değerlendirdi ve konuya ilişkin dosyayı Dışişleri Bakanlığı’na gönderdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, savunmanın üç ay içinde gönderilmesi gerektiğini söyledi. Ancak, sürenin uzatılması talebinde bulunulabileceğine de işaret etti.

ABDULLAH GÜL’ÜN AÇIKLAMASI

Kavakçı’yla ilgili savunmayı, Türkiye adına AKP hükümeti yapacak. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, önceki gün, “Henüz bize ulaşan bir şey yok. Ama biz özgürlüklerden yanayız. Türkiye 2-3 sene önceki Türkiye değil” açıklamasında bulunmuştu.

Gül’ün bu sözlerinin ardından, gözler şimdi hükümetin nasıl bir savunma hazırlayacağına çevrildi.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2004 Çarşamba 15:40:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?