24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Mesleki stres, gazeteciyi tiryaki yapıyor

Selçuk Üniversitesi, "Gazeteciler üzerinde bağımlı maddelerin araştırılması ve meslekleri" konulu bir araştırma yaptı. Araştırmada, Konya’daki gazetecilerin yüzde 90’ının mesleğini sevdiği, yüzde 50’sinin ise mesleği nedeniyle sigara içtiği ortaya çıktı.

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından yapılan araştırmada, muhabir ve gazete çalışanlarının yüzde 50’sinin işleri nedeniyle sigaraya başladıkları ortaya çıktı. Aynı zamanda gazetecilerin yüzde 90’ının ise mesleklerini severek yaptıkları belirlendi.

Konya’da çalışan çoğunluğunu muhabirlerin oluşturduğu 50 kişi ile görüşülerek yapılan araştırmada, "Sigara kullanmaya ne zaman başladınız" sorusuna, muhabirlerin yüzde 10’nu "Ergenlik", yüzde 40’ı "Meslekten önce", yüzde 50’si ise "Mesleğe başladıktan sonra" cevabını verdi. "Bağımlı maddelerden sonra rahatladığınızı düşünüyor musunuz" sorusuna ise yüzde 75’i "Sigaradan sonra rahatlarım", yüzde 5’i "Alkolden sonra rahatlarım", yüzde 20’si de "Rahatlayacağımı düşünmüyorum" yanıtını verdi. Araştırmada, "Mesleğiniz bağımlılık yapan madde kullanımına uygun mudur" sorusunu ise yüzde 63 "Evet", yüzde 7 "Kısmen katılıyorum", yüzde 27 de "Hayır" cevabı verildi.

"Alkol kullanıyor musunuz?" sorusuna, yüzde 50’si "Kullanmam", 40’ı "Özel günlerde", 7’si "her gün", 3’ü ise "Haftada bir kez kullanıyorum" diye cevapladı. "Eroin ve esrar gibi uyuşturucu maddeleri kullanıyor musunuz?" sorusuna ise yüzde 93’ü "Kullanmıyorum" karşılığını verirken, 7’si "Kullanıyorum" cevabını verdi.

Meslek ile ilgili sorulardan "Mesleğinizi isteyerek mi yapıyorsunuz?" sorusuna yüzde 90’ı "evet", 10’u ise "hayır" dedi. "Yaptığınız işi tehlikeli görüyor musunuz?" sorusuna ise yüzde 67’si "Belirli haberler sonrasında", 27’si "Her zaman görüyorum" derken, yüzde 6’sı ise tehlikeli görmediğini belirtti. Yapılan araştırmada "Psikolojik tedavi gördünüz mü" sorusuna ise yüzde 100’ü "Hayır" cevabını verdi.

SÜ İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Abdullah Koçak, gazetecilik mesleğinin stresli ve sıkıntılı bir iş olduğuna değinerek, "Gazeteciler üzerinde bağımlı maddelerin etkileri ve gazetecilerin mesleklerindeki durumunu araştırmak istedik" dedi.

KONYA-(İHA)
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2003 Çarşamba 00:00:31
Güncelleme :31 Aralık 2003 Çarşamba 17:07:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?