18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Mevlana'yı anıyoruz

Ünlü düşünür ve mutasavvıf Mevlana Celaleddin-i Rumi, ölümünün 730. yılında sanat ve kültür etkinlikleri ile anılıyor. Etkinlikler arasında en çok ilgiyi, her yıl olduğu gibi yine Zekai Dede’nin sema gösterisi çekti.

Konya 100.Yıl Kapalı Spor Salonu’nda düzenlenen sema programının açılışında konuşan Konya Valisi Ahmet Kayhan, Mevlana’ya olan ilginin her yıl arttığını ve insanlığın Mevlana gibi bir ışık kaynağına ihtiyacı olduğunu söyledi.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü ise birlikteliğe dikkat çektiği konuşmasında,"Asıl güzellik işte tam burada başlıyor. Bir arada olmak ve bir olmak. Bugün Mevlana’nın insanlığa verdiği mesaja belki her zamankinden daha fazla ihtiyaç duymaktayız. Nedir bu mesaj? Engin bir şefkat, derin bir hoşgörü ve insana sadece insan olduğu için verilen değer" dedi.

Mevlana’nın anlayışının medeniyetleri ve ruhları buluşturan bir anlayış olduğunu vurgulayan Güçlü, "Bugün insanlık, hayatı anlamlı kılacak bu değerlerden yoksun kaldığı için acılar içindedir. Elde edilen maddi kazanımlar, milyarlarca insanı mutlu etmeye yetmiyor, huzuru sağlamıyor, barışı getirmiyor. Ruhunu, heyecanını ve sevgisini yitirmiş toplulukların Mevlana’dan alacakları çok ders var. Acaba küreselleşme ile birlikte pek çok alanda büyük adımlar atan ama yine de çaresizlik içinde kıvranan dünya, Mevlana Hazretleri’nin tüm insanlığı kucaklayan sevgisinden biraz olsun nasibinin alsa ne olurdu. Acaba insanlık bu sevgi ve barış yağmurundan yararlanmayı bilseydi, etrafımızı kuşatan ölüm haberlerinin yerini, kardeşlik ve huzur olmaz mıydı?" şeklinde konuştu.

Ahmet Özhan’ın tasavvuf müziğinin seçkin örneklerini seslendirdiği gecede, sema gösterileri de gerçekleştirildi.
Tarım ve Köy işleri Bakanı Sami Güçlü, Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu sema gösterisini annesi Esmahan Güçlü ile birlikte izledi. Sema gösterisine yabancı turistlerde ilgi gösterdi.

Hafta içerisinde devam edecek olan etkinlikler, Mevlana’nın öldüğü 17 Aralık akşamı gerçekleştirilecek "Şebi Arus" (Düğün gecesi) ile sona erecek.

KONYA-(İHA)
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2003 Perşembe 12:53:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?