31
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Meyve suyunda kırmızı devrim

Meyve suyu piyasasında portakal, elma, kayısı ve şeftalinin tahtı sarsılıyor. Farklı meyvelerin karışımından oluşan çoklu meyve sularının öne çıkmaya başladığı pazarda nar, karadut, üzüm ve greyfurt gibi antioksidan içeren kırmızı meyvelerin devrimi yaşanıyor.


Greyfurt ve narın karışımıyla üzüm, erik ve böğürtlen gibi kırmızı renkli meyveler ihtiva eden meyve suları pazarın yeni gözdesi.
700 bin tonluk pazarda bağışıklık sistemini düzenleyen, kalp ve damar hastalıklarına karşı vücudun güçlenmesini sağlayıcı fonksiyonları olan antioksidan içeren meyveler başı çekiyor. Doğal antioksidana sahip olan bu meyvelerin diyabet, cilt hastalıkları, alzheimer ve menopoza karşı, kolestrolü düşürücü, iltihap ve ödem giderici etkileri bulunuyor.

Meyvesi çok olan kazanıyor
Sağlıklı beslenme alışkanlığının yaygınlaşması içecek sektörünü de etkiliyor. Gazlı içecek tüketiminde yüzde 10’luk bir azalma yaşanırken meyve suyu ve nektarında yüzde 27 oranında bir artış söz konusu.
2000 yılından bu yana meyve üretimi sadece yüzde 7 artarken, meyve suyu üretiminde yüzde 150’ye varan bir artış söz konusu.
2006 yılında işlenen 8.2 milyon tonluk meyve miktarının 2007 yılında 8.8 milyon tona çıkması da yeni nesil meyve suyu pazarında yüzde 100 meyve suyu oranının arttığını gösteriyor.


İçeriğinde bulunan yüzde 25’lik meyve oranıyla 800 milyon YTL’lik pazarın yüzde 73’üne hâkim olan nektarların yanı sıra 10’luk bir paya sahip alan yüzde 100 meyve suları tüketimi artıyor.
İçinde hemen hiç meyve bulunmayan aromalı içeceklerin oranı ise azalıyor. ‘Sağlıklı yaşam’ faktörünün öne çıkmasıyla birlikte taze sıkma ve organik meyve suyu tüketimi de hızla yaygınlaşıyor.


Üretimde kurutulmuş ya da konsantre edilmiş ürünlerin sulandırılması yöntemi tarihe karışıyor. Dalından kopan meyvelerin kabuk ve çekirdeklerinden ayrıştırılmadan doğal yöntemlerle işlenmesi yoluyla elde edilen meyve suları aynı zamanda pastörize edilerek bir yıl raf ömrü kazanıyor.

‘Türkler ekşi tadı sevmiyor’

Türkiye’de meyve suyunda yüzde 100 meyve suyu kategorisinin hızla arttığını, 2000 yılında yüzde 0.5 dolayında olan payın 2007 yılında yüzde 10’a çıktığını kaydeden Meyve Suyu Endüstrisi Derneği(MEYED) Başkanı Aziz Ekşi, bunun nedeninin nar, üzüm, erik ve greyfurt meyvelerin katılımı ve kategorinin çoklu meyve suyuyla çeşitlenmesi olduğunu söyledi.


Meyve suyunun dünyada ve Türkiye’de yaşanan antioksidan çağının en önemli oyuncusu olduğuna dikkat çeken Ekşi şöyle konuştu:
“Meyve suyuna antioksidan içeren kırmızı meyveler olarak adlandırılan yeni oyuncular girdi. Bu değişimle birlikte birçok meyvenin karışımından oluşan çoklu meyve suları tüketimi de arttı. Kişi başına meyve suyu tüketimimiz 2007’de 9.8 litreye yükseldi.”
Tatlara göre şeftalinin yüzde 34’le birinci sırada yer aldığı pazarda yüzde 27 ile vişne ikinci, yüzde 19’la kokteyl (çoklu meyve suyu), yüzde 16’yla kayısı dördüncü sırada bulunuyor.


Ekşi, “Türkler meyve sularında ekşi tadı sevmiyor. Bu nedenle karışımlı meyve sularının payı artıyor. Çünkü bu meyve sularında ekşi ve tatlı meyveler bir arada kullanılarak ekşimsi tatları kırılıyor. Kırmızı meyvelerdeki vişne ve dut karışımı gibi” dedi.

Sektörde 30 firma 40 marka var

Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) verilerine göre, Dimes’in yüzde 26’yla pazar lideri olduğu meyve suyunda 30 firma 40 markayla faaliyet gösteriyor. Pazarda Dimes’ten sonra Aroma, Tamek, Pınar ve Cappy sektörün önde gelen firmaları arasında bulunuyor. Yeni kategoride Dimes, 8 farklı kırmızı meyveden oluşan ‘kırmızı meyveler’ ve kuşburnu çeşitleriyle yer alıyor.


Cappy, siyah frenk üzümlü ve erikli karışımlarıyla kırmızı devrime katılırken Aroma, kırmızı meyveli karışımlarıyla antioksidan çağından geri kalmıyor. Pazarın tek taze sıkma meyve suyu üreticisi olarak yılda 3 milyon litre üretim gerçekleştiren Exotic, greyfurt ve narın kardeşliğini plastik şişeye sığdırıyor.


Geçen yıl yüzde 42’lik bir büyüme sağlayan firma, süpermarketlerde yakaladığı tüketici sayısını da hızla artırıyor. Organik meyve suyunda organik meyve bulamadığı için kapasitesinin yarısını kullanamayıp gazete ilanıyla meyve arayan Elite Naturel’in karadut, nar ve üzüm karışımları ekşimsi bir lezzet sunuyor. Firma, Türkiye dışında ABD ile Asya ve Avrupa ülkelerine de organik meyve suyu üretiyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 10 Mart 2008 Pazartesi 07:56:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?