19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

MGK: Açılım yapması gereken Rumlar

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreteri Orgeneral Şükrü Sarıışık, “Kıbrıs konusunda gelinen aşamada, açılım yapması ve irade göstermesi gereken tarafın Rum tarafı olduğunu değerlendirdiklerini” söyledi.

Orgeneral Sarıışık, referandumda Rumların yüksek oranda “hayır” demesinin, “adada kalıcı, adil ve yaşabilir bir çözümün elde edilmesinin iyice zorlaştığı” değerlendirmesini yapmalarına da neden olduğunu ifade ederek, çözüm yönünde kesin bir irade gösteren Kıbrıs Türk halkına verilen sözlerin yerine getirilmesini beklediklerini kaydetti.

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 30. yıldönümü törenlerine Türk Silahlı Kuvvetleri’ni temsilen katılmak üzere KKTC’ye gelen Orgeneral Sarıışık, Ercan Havaalanı’nda yaptığı açıklamada, Barış Harekatı’nın 30. yıldönümünde KKTC’de bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

“Bilindiği üzere büyük önder Atatürk’ün ’Yurtta Sulh, Cihanda Sulh’ ilkesini temel düsturu haline getirmiş olan Türkiye, 1974 öncesi adada yaşanan Kıbrıs Türk halkına yönelik insanlık dışı mezalim ile Rumların Enosis hayaline son vermek, huzur ve güven ortamını tesis etmek amacıyla, uluslararası anlaşmalardan doğan garantörlük yetkisini kullanarak barış harekatını gerçekleştirmiş ve halen devam eden barış ve güven ortamını sağlamıştır.”

“VERİLEN SÖZLER TUTULMALI”

Türkiye’nin ve KKTC’nin, son dönemde Kıbrıs’ta çözüm sürecine aktif bir şekilde katıldığını ve yapılan referandumda “evet” diyerek çözüm istikametinde iyi niyetini gösterdiğini kaydeden Orgeneral Sarıışık, şöyle devam etti:

“Gelinen bu aşamadan sonra Kıbrıs sorununun çözümü konusunda açılım yapması ve irade göstermesi gereken tarafın Rum tarafı olduğunu değerlendiriyoruz. Ayrıca, referandumda Rum halkının kullanmış olduğu yüksek orandaki ’hayır’ cevabı, adada kalıcı, adil ve yaşayabilir bir çözümün elde edilmesinin iyice zorlaştığı değerlendirmesini yapmamıza da neden olmaktadır.

Çözüm yönünde kesin bir irade gösteren Kıbrıs Türk halkını rahatlatacak tedbirleri alma, ambargoları kaldırma yönünde ilgili tarafların, verdikleri sözler doğrultusunda gerekli iradeyi göstermelerini bekliyoruz.”

“KKTC’NİN SEVİYESİ RUM TARAFIYLA EŞİTLENMELİ”

Kalıcı, adil ve yaşayabilir bir çözümün ancak eşitler arasında mümkün olabileceğinin altını çizen Orgeneral Sarıışık, “Bu kapsamda ortaya çıkan bugünkü durum, Kıbrıs sorununa bir çözümün bulunabilmesinin, KKTC’nin seviyesinin Rum tarafıyla eşitlenmesiyle sağlanabileceği gerçeğini bir kez daha ortaya koymaktadır” dedi.

Orgeneral Sarıışık, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin geçmişte olduğu gibi, “tarihe mal olmuş kişiliğiyle Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş başta olmak üzere Kıbrıs Türk halkının yanında olmaya devam edeceğini” söyledi.
LEFKOŞA - İHA
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2004 Pazartesi 14:39:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?