17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

MGK öncesi Perinçek'ten Sezer'e mektup

İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, Kıbrıs’ta referanduma ilişkin çekincelerini belirttiği bir mektubu Milli Güvenlik Kurulu (MGK) öncesinde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e sunulmak üzere Çankaya Köşkü’ne verdi.

İP Genel Başkanı Perinçek ve yaklaşık 150 kadar partili MGK öncesi Çankaya Köşkü’ne geldi. İşçi Partililer’in Çankaya çıkarmasa nedeniyle polis Çankaya Kökü 1 Nolu kapı önünde geniş güvenlik önemleri aldı. İşçi Partililer polisin izin vermemesi nedeniyle Köşk’ün karşı tarafında beklemek zorunda kaldılar. Perinçek burada Kıbrıs’ta referandum yapılmasına yönelik çekincelerinin yer aldığı mektubu ilk önce basın mensuplarına özetleyerek, "Türkiye Cumhuriyeti’ni bağlayan Bürgenstock Anlaşması diye bir anlaşma yoktur. Bir anlaşmanın hukuken mevcut olması için bakanlar kurulunda kabul edilmesi, Meclis tarafından bir kanunla uygun bulunması, Cumhurbaşkanlığı’nca imzalanarak yayımlanması gerekir" dedi.

Kıbrıs’ta bir referandumu ’intihar oylaması’ olarak niteleyen Perinçek, hiç bir devletin ortadan kaldırılmasını halk oyuna sunulamayacağını, bu koşullarda referandumu kabul etmenin ’tehdide teslim’ olmak ve milli güvenlik vazgeçmek anlamına geleceğini ileri sürdü. Türkiye’nin güvenliğinin Kıbrıs’tan başladığını ve güvenlik için referandumun sözkonusu olmayacağını vurgulayan Perinçek, "Aksi durum Türkiye’nin güvenliğine ’evet’ mi, ’hayır’ mı demek anlamına gelir. Türkiye eylemli bir tehditle karşılaştığı zaman Türk ordusunun bu tehdide karşı koyması referanduma mı sunulacaktır?" diye sordu. Bürgenstock’te verilen taahhütlerin bir anlaşma gibi gösterilip resmi kurumların önüne koymaya kalkışmanın anayasada Meclis’e verilmiş olan yetkiyi cebran ve hile ile gaspetmek anlamı taşıdığını savunan Perinçek, bunun TCK’nın 146. maddesine göre suç olduğunu kaydetti. Perinçek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bazı sorumsuzların Bürgenstock’ta Annan Planı dayatmasına ’evet’ demesi tarihe Paris’te Serv Anlaşması’na ’evet’ demek kadar vahim bir eylem olarak geçecektir. MGK anayasal görevini ve sorumluluğunu yerine getirmeli Kıbrıs’ta referandum denen ihanete kesinlikle izin vermemelidir. Milletimiz MGK’dan milli güvenliği sağlamasını istemekte ve beklemektedir".

ANKARA-(İHA)
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2004 Pazartesi 16:56:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?