17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

MGK tutanakları açıklanıyor

Kemal Yurteri / CNN TÜRK

Milli Güvenlik Kurulu’nun ilk sivil genel sekreteri Yiğit Alpogan, MGK tutanaklarının kamuoyuna açıklanacağını söyledi.

Basını bilgilendirme toplantısı düzenleyen Alpogan, MGK’nın 1930’lu yıllardan bu yana tutulan 70 yılı aşkın kayıtlarının ‘planlı bir eleme’nin ardından kamuyounun bilgisine sunulacağını belirtti.

1970’li yıllara kadar olan kayıtların sıraya konulduğunu bildiren Alpogan, kurulun önümüzdeki dönemde sadece düşünce üreten bir ‘think tank’ kuruluşu olarak çalışacağını aktardı.

Teşkilat yapısını ve bu yapıdaki değişiklikleri detaylı olarak anlatan Alpogan’ın basını bilgilendirme toplantısına ilgi büyüktü. 150 kişinin katıldığı toplantıya özellikle büyükelçilik çalışanları ve yabancı gazeteciler yoğun ilgi gösterdi.

Tarihe ışık tutacak

Yiğit Alpogan’ın bu açıklamasıyla birlikte tarihin gizli kalmış birçok konusunun da açıklığa kavuşması bekleniyor. Söz konusu dönemde çok partili yaşama geçiş, toplumsal olaylar, askeri darbeler ve II. Dünya Savaşı gibi Türkiye tarihinin önemli kilometre taşları yer alıyor.

MGK’nın basını bilgilendirme toplantısına, daha önce akreditasyonları olmadığı için bu tür faaliyetleri izleyemeyen Yeni Şafak, Vakit gibi gazetelerin temsilcileri de davet edildi.

BASINA AÇILDI

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreteri Yiğit Alpogan, kurumunun, MGK’ya ting tang hizmeti sağladığını belirterek, Kurul’a Türkiye’nin maruz kalabileceği iç ve dış tehditler konusunda görüşlerini içeren politik kağıtlar sunduğunu söyledi. Alpogan, MGK Genel Sekreterliği’nin, hiçbir kişi ve kurum hakkında, hiçbir şekilde fiş tutmadığını belirtti.

MGK Genel Sekreterliği’nin ilk sivil Genel Sekreteri Büyükelçi Yiğit Alpogan, kurumu, yerli ve yabancı basın mensupları, sivil toplum kuruluşları ve büyükelçiliklerin basın ataşeliklerine tanıttı. Alpogan, 1933 yılında oluşturulan kurulun, 71 yıldır hizmette bulunduğunu ve ilk kez böyle bir toplantı düzenlendiğini belirtti.

Eskiden kurulun çalışmalarında bir gizlilik olduğunu ifade eden Alpogan, şimdi ise bir şeffaflığın söz konusu olduğunu vurguladı. MGK Genel Sekreterliği’nin görevlerini, MGK’ya sekreterya hizmetleri vermek ve yasada kendilerine verilen görevleri yerine getirmek olarak özetleyen Alpogan, Genel Sekreterliğin görev alanıyla ilgili olarak yapılan yasal düzenlemeleri anlattı.

Alpogan, son düzenlemelerden sonra görev alanlarının daraltıldığını ve bu doğrultuda teşkilat şemasında yeniden düzenlemelere gidildiğini anlatarak, teşkilat yapısı hakkında bilgi verdi.

MGK Genel Sekreterliği’nde halen 279 sivil ve 15 asker olmak üzere toplam 294 personelin görev yaptığını ifade eden Alpogan, görevin doğası gereği kamuya açık olamadıklarını, hizmetlerinin MGK üyelerine iç ve dış tehditler konusunda politik kağıtlar sunmak olduğunu ifade etti.

Alpogan, milli güvenlik siyaset belgesi üzerinde çalışmaların devam ettiğini, 2005 yılında yeni belgenin ortaya çıkacağını söyledi.

CNN TÜRK - AA
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2004 Salı 15:05:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?