23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

MGK Yönetmeliği artık gizli kalmayacak

Milli Güvenlik Kurulu (MGK)’nun yeni çıkarılacak yönetmeliği artık ’gizlilik’ ibaresi taşımayacak.

Yönetmeliğin ’gizli-gizlilik dereceli’ olmasını hükmünü ortadan kaldıran yasa Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yasa ile MGK bünyesindeki atamalar ile çalışan kadrolara ilişkin ’gizlilik’ de ortadan kalkıyor.

TBMM’de 10 Aralık 2003 tarihinde kabul edilen Milli Güvenlik Kurulu ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği Yasası’nın Bazı Hükümlerinin Yürürlükten Kaldırılmasına İlişkin Yasa, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yasa, MGK ve MGK Yasası’nın ’Atamalar Resmi Gazete’de yayımlanmaz’ hükmünü içeren 16. maddesinin son fıkrası ile kadrolarda gizliliği hükme bağlayan 17. maddesinin ikinci fıkrasında geçen ’gizli olup’’ ibaresi yürürlükten kaldırılması hükmünü düzenliyor. Yasa ile, Milli Güvenlik Kurulu Yönetmeliği’nin ’gizli’ olmasını düzenleyen 21. madde de yürürlükten kaldırıldı.

Buna göre, 3 ay içerisinde çıkarılması gereken MGK Yönetmeliği ’gizli’ olmayacak ve kamuoyunun bilgisine sunulabilecek. AB’ye uyum çerçevesinde hazırlanacak yönetmelik artık Resmi Gazete’de yayımlanabilecek. Hükümet, yasanın Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte AB çerçevesinde demokratikleşme, gizliliğin kaldırılması ve şeffaflık konusunda bir adım daha atmış oldu.

AK Parti hükümeti, daha önce de Avrupa Birliği’ne (AB) uyum çerçevesinde MGK’nın yapısı, görev ve işleyişine ilişkin düzenlemelere gitmişti. Kurulu ’danışma organı’ niteliğine uygun bir sekretarya birimine dönüştürerek, askeri kurumlar üzerinde sivil denetimin sağlanmasını hedeflenmişti. Kurul kararları ’tavsiye’ niteliğine dönüştürülürken, MGK Genel Sekreteri’nin Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinden seçilmesi zorunluluğu da kaldırılmıştı. Hükümet ayrıca, Sivil Genel Sekreter’in yolunu da açmıştı.

ANKARA-(İHA)
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2003 Çarşamba 14:01:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?