19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

MGK'ya ilk sivil genel sekreter

Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği’ne Büyükelçi Mehmet Yiğit Alpogan atandı.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği’ne Büyükelçi Mehmet Yiğit Alpogan’ın atanmasını ilişkin kararnameyi onayladı.

Söz konusu karar, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Büyükelçi Alpogan, MGK’nın ilk sivil genel sekreteri oldu.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in, Atina Elçisi Yiğit Alpogan adının basına sızmasından duyduğu rahatsızlık, dün Irak Cumhurbaşkanı El Yaver onuruna verilen yemekte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la yapılan görüşmede giderildi. Başbakan, Alpogan’ın atama kararnamesini, dün akşam Köşk’ün onayına sundu.

MİLLİ Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği’ne Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Yiğit Alpogan’ın atanmasına ilişkin kararname Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından onay için Çankaya Köşkü’ne gönderildi.

AB uyum yasaları çerçevesinde yapılan düzenlemeyle MGK’ya ilk kez bir sivil genel sekreterin atanmasına ilişkin kararnamenin onay için Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e gönderildiği öğrenildi.

Sezer’in, Alpogan’ın adının kendisine getirilmeden önce basına sızdırılmasından rahatsız olduğu bilgisi kulislere yansıdı. Sezer’in bu rahatsızlığını hükümete de ilettiği ifade edildi.

SIKINTI YEMEKTE AŞILDI

Bu rahatsızlığın Cumhurbaşkanı Sezer ile Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Irak geçici Cumhurbaşkanı Gazi El Yaver’in onuruna Çankaya Köşkünde dün verilen yemek sırasında yaptıkları görüşmede gündeme geldiği öğrenildi. Sezer ve Erdoğan’ın görüşmeleriyle Alpogan konusundaki sıkıntı aşıldı. Sezer’in rahatsızlığının giderilmesinin ardından Alpogan’ın atanmasına ilişkin kararnameyi Erdoğan dün Rize’de geçireceği tatili öncesinde akşam saatlerinde imzaladı ve Köşk’e gönderdi.

ADI MİT İÇİN GEÇMİŞTİ

Alpogan’ın ismi 1998 yılında da MİT Müsteşarlığı için geçmişti. Sönmez Köksal’ın bu görevden ayrılmasından sonra Türkmenistan’dan merkeze dönen Alpogan’ın MİT Müsteşarlığı’na getirileceği başkent kulislerinde konuşulmuştu.

ATİNA’YA KİM GİDECEK?

Alpogan’ın Ankara’ya dönmesi halinde boşalacak olan Atina Büyükelçiliği’ne kimin getirileceği de merak konusu oldu. Yine Dışişleri kulislerine göre, bu görev için en yakın isim Müsteşar Yardımcısı Baki İlkin. Alpogan, Atina’ya gitmeden önce Ege, Kıbrıs ve Yunanistan ile ilişkilerden sorumlu Müsteşar Yardımcısı olarak görev yapıyordu.

Bu arada, Cumhurbaşkanı Sezer’in onay vermesi durumunda 25 Ağustos’ta yapılması öngörülen MGK toplantısına MGK Genel Sekreteri olarak Alpogan’ın katılması bekleniyor.

ALPOGAN KİMDİR? 

Mehmet Yiğit Alpogan 1945 yılında Ödemiş’te doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu.

Evli ve iki çocuk babası olan Alpogan, ilk büyükelçilik görevine,1995’te Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta başladı.

2000 yılında Dışişleri’nde müsteşar yardımcılığı yaptı. 2001 yılında da Atina Büyükelçisi oldu.

Alpogan, Dışişleri Bakanlığı’nın Türk-Yunan ilişkileri ve Kıbrıs konusundaki etkili isimlerinden biri olarak tanınıyor.

Alpogan, 24 nisan 2004 referandumuyla sonlanan ve Kıbrıs sorununun çözümü açısından en başarılı sayılan müzakereler sırasında Atina’da kritik rol oynadı. 
 

ANKARA
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2004 Salı 09:22:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?