24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

MHK: Kural hatası yapıldı

Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu, Beşiktaş-Gençlerbirliği maçında hakemin kural hatası yaptığına karar verdi.

Beşiktaş- Gençlerbirliği maçının gözlemcisi Taner Yalçındağ da, Futbol Federasyonu’na gönderdiği raporunda, hakem Kuddusi Müftüoğlu’nun maçın 58’inci dakikasında üç defa düdük çaldığını ve kural ihlali yaptığını belirtmişti.

İnönü Stadı’nda dün oynanan Beşiktaş - Gençlerbirliği maçı, orta hakem Kuddusi Müftüoğlu’nun yaptığı kural hatası nedeniyle büyük olasılıkla tekrarlanacak.
Başkent ekibinin 58’inci dakikada Ali Tandoğan ile kullandığı serbest atış sırasında Tayfur’un barajı ihlal etmesi üzerine önce atışın tekrarı için düdük çalan, pozisyonun devamında topun ağlara gitmesi üzerine ikinci düdükle gol kararı veren Müftüoğlu’nun kural hatası yaparak FIFA oyun kurallarına aykırı davrandığı belirtildi.

Kural ihlali yapıldı

FIFA kokartlı hakemin atış anında, 9.15 kuralının bozulması nedeniyle çaldığı düdükten sonra serbest vuruşun tekrarlanması gerektiği belirtilirken, uluslararası oyun kurallarına göre meşin yuvarlağın ağlara gitmesinin gol olarak geçerli sayılamayacağı öğrenildi.

Hakem hocaları ve bazı eski MHK üyeleri Müftüoğlu’nun atış anındaki düdüğü erken çaldığına, pozisyonun devamını beklemesi gerektiğine, gol kararı ile çaldığı ikinci düdüğün geçerliliğinin olmadığına dikkat çektiler.

Gözlemci raporu önemli

Maçın gözlemcisi Taner Yalçındağ ve Müftüoğlu’nun raporunu değerlendirecek olan Futbol Federasyonu’nun, taraflardan birinin itiraz etmesi durumunda, MHK’den alacağı resmi görüş doğrultusunda Müsabaka Talimatı’na göre maçın tekrarına karar verebileceği belirtildi.

HAKEM HOCALARI NE DEDİ?

Türkiye maçı değil hakemin kararını tartışırken, televizyonlardaki iki hakem hocası Erman Toroğlu ile Ahmet Çakar bunun bir kural hatası olduğu görüşünde birleşti.
İşte iki hakem hocasının tartışılan kararla ilgili görüşleri:

ERMAN TOROĞLU

Frikik öncesi faul yoktu. Hatalı bir düdük çalan hakem Kuddusi Müftüoğlu, bir büyük hatayı da frikik atışı sırasında yaptı. Baraj bozulduğu için topa vurulduktan sonra bir düdük çalan Müftüoğlu, daha sonra bir başka düdük çalarak golü verdi.
Eğer hakem, raporunda "Ben hatalı düdük çaldım" diye yazarsa, gözlemci de buna katılırsa, düdük oyunu durdurduğu için bu bir kural hatası olur.
Ancak hakem "Ben gol düdüğünü çaldım" diye yazarsa işi hakem hatasına sokarlar.

AHMET ÇAKAR

Dün gece çok açık bir kural hatası yaptı. Atış için düdüğü çaldı.
Ali Tandoğan topa gelirken Tayfur barajı bozdu, topa 4-5 metre yaklaştı. Tam Ali Tandoğan topa vuracakken bir düdük daha çaldı. Ali Tandoğan topa vurdu ve atış gol oldu. Bu düdüğün amacı ne demektir biliyor musunuz?
Dur atışı yapma çünkü ben Tayfur’a barajı bozduğundan dolayı sarı kart göstereceğim. Kuddusi Müftüoğlu şayet bu düdüğü çalmasaydı ve top Tayfur’dan dönseydi Tayfur’a sarı kart verip atışı tekrar ettirecekti. Ama bu düdükten sonra kural gereği başta Cordoba olmak üzere tüm Beşiktaşlı futbolcular durdular. Bence çok açık bir kural hatası.

MÜFTÜOĞLU, HAFTANIN EN BAŞARISIZ HAKEMİ...

Beşiktaş-Gençlerbirliği maçında, konuk ekibin bulduğu golde çaldığı düdüklerle tartışma konusu olan hakem Kuddusi Müftüoğlu, haftanın en başarısız hakemi oldu.
Futbol Federasyonu 19. haftanın hakem notlarını açıklarken, karşılaşmanın gözlemcisi Taner Yalçındağ hakem Müftüoğlu’na ’’Çok kötü performans’’ anlamına gelen 5.8 puan verdi.
Verdiği kararla karşılaşmanın tekrarlanmasını dahi gündeme getiren Müftüoğlu, aldığı bu notla bir süre maç alamayarak dinlendirilebilecek. Kuddusi Müftüoğlu’nun yardımcılarından Cemal Gemici, haftanın en yüksek hakem notunu (9) alırken, diğer yardımcı Serkan Akarca da (8.8) olduça iyi bir not elde etti.

Beşiktaş maçın tekrarını isteyecek

Beşiktaş yönetiminin bugün yapacağı toplantı sonrasında Gençlerbirlği maçının tekrarı ile ilgili itirazını yapması bekleniyor.

Demirören, Boşat’ı istifaya çağırdı

Dünkü maç sonrasında Beşiktaş Başkanı Yıldırım Demirören, Merkez Hakem Komitesi Başkan yardımcısı Muhitttin Boşat’ın istifa etmesi gerektiğini söyledi. Beşiktaş Asbaşkan Kıvanç Oktay ise Gençlerbirliği’nin attığı golde ‘kural hatası’ olduğunu ve itiraz edeceklerini belirtti.

 

CNN TÜRK TELEVİZYONU - MİLLİYET
Yayın Tarihi : 7 Şubat 2005 Pazartesi 16:16:31
Güncelleme :7 Şubat 2005 Pazartesi 16:42:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?