30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Militanlara 10 gün daha mühlet

Irak'ta, Şii milislerle güvenlik güçleri arasındaki şiddetli çatışmalar devam ederken, Başbakan Nuri el Maliki, militanlara silah bırakmaları için 10 gün daha mühlet verdi.

Irak meclisi güvenlik kuvvetleriyle Şii militanlar arasındaki çatışmaları sona erdirmek amacıyla olağanüstü bir oturumda bir araya geliyor.

Karar, hükümet ve elçiliklerin bulunduğu Yeşil Hattın da saldırılara hedef olmaya başlaması ve çatışmaların şiddetlenmesini takip ediyor.

Bağdat'ta üç gün süreyle sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş durumda.

Karar uyarınca, Pazar gününe kadar kentte gece ve gündüz sokağa çıkılmayacak.

Hafta başından itibaren ülkenin güneyindeki belli başlı kent ve kasabalarda da gece sokağa çıkma yasağı uygulanıyordu

Güvenlik kuvvetlerinin hafta başında Basra ve başkent Bağdat'ın Şiilerin yaşadığı semtlerinde, 'kanunsuz silahlı güçleri' hedef aldığı söylenen operasyonu başlatmasından bu yana şiddetli çatışmalar devam ediyor.

Bu çatışmalarda şimdiye kadar 130'u aşkın kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Operasyonlara katılan asker sayısı konusundaki tahminler ise 15 ila 30 bin arasında değişiyor.

Operasyonu yönetmek için Basra'da bulunan Irak Başbakanı Nuri el Maliki, dün gerektiği sürece militanlarla mücadeleyi sürdürecekleri sözünü verdi ve militanların yarına dek silah bırakmaları gerektiğini vurguladı.

Nuri el-Maliki, önceki gün militanlara silahlarını bırakmaları için 72 saat süre vermişti.

Militan güçlerin başındaki isim, radikal Şii din adamı Mukteda es Sadr, şiddeti sona erdirmek için müzakere ihtimalinden söz ediyor ancak hükümetten bu çağrıya yanıt bulmadı.

Es Sadr'a bağlı siyasi grup, aynı zamanda meclisteki en büyük Şii gruplardan birisi.

Sadr'a bağlı Mehdi Ordusu, altı aydır uyguladığı ateşkesi, geçtiğimiz günlerde altı ay daha uzatmıştı.

Ancak Sadr kanadı gösterdikleri iyi niyetin karşılık bulmadığına inanıyor; güvenlik kuvvetlerinin tarafsız olmadığını hükümete yakın militanların denetimine girdiğini öne sürüyor.

Es Sadr'ın Basra ve diğer Şii kentlerindeki başlıca rakibi, Abdülaziz el Hekim liderliğindeki Irak Yüksek İslam Şurası (ISCI). Bu grubun da kendisine bağlı silahlı militanları bulunuyor.

Es Sadr taraftarları operasyonun amacının kendilerine karşı El Hekim kanadına güç kazandırmak olduğunu öne sürüyorlar.

İngiliz birlikleri, Basra'nın kontrolünü geçen Aralık ayında Iraklılara devretmişlerdi.

ABD'den elçiliğe dışarı çıkmama talimatı

Bu arada Amerikan hükümeti Bağdat'taki elçiliğinde görev yapan personelinden sıkı güvenlikle korunan beton yapıları terketmemeleri ve binalar arasında açık havada geçişlerini asgari sürede tamamlama talimatı verdi.

Bu bölgede hafta başından bu yana iki Amerikalı roket saldırıları sonucu öldürülmüştü.

ABD Başkanı George Bush ise operasyonu övdü.

Başkan George Bush Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin güvenlik güçlerine Basra'daki Şii milislere karşı operasyon emri vererek cesur bir karar aldığını söyledi.

Bush Ohio'da yaptığı konuşmada Irak'a normal yaşam koşullarının geri döndüğünü savundu ve "Şu an biz konuşurken, Iraklılar Basra'da çoğu İran'dan silah, eğitim ve para alan milis güçlerine ve suçlulara karşı zorlu bir savaş veriyor." dedi.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki'yse Irak devlet televizyonundan canlı yayınlanan konuşmasında "Bu savaşa girmeye karar verdik ve sonuna kadar sürdüreceğiz, çekilmeyeceğiz." diye konuştu.

Çatışmalar yayılıyor

Asıl merkezi, ülkenin güneyindeki Basra kenti olan çatışmalar giderek ülkenin başka bölgelerine yayılıyor.

Bağdat'ın güneyindeki Hille kasabasında Şii milislere karşı süren operasyonlarda, ABD ordusu da Irak güçlerine destek amacıyla hava saldırısı düzenledi.

Helikopterlerle düzenlenen saldırıyı doğrulayan ABD ordusu, çok sayıda can kaybı olduğu haberlerini reddetti.

Kut kentinde de şiddetli çatışmalar yaşandığı bildiriliyor.

Bu arada Basra'da petrol ihracında kullanılan ülkenin en büyük petrol boru hatlarından birine bombalı saldırı düzenlendi.

Olay nedeniyle dünya piyasalarında ham petrol fiyatı varil başına 107 doları geçti.

Basra aynı zamanda ülkenin petrol üretim ve ihracatının başlıca merkezi durumunda.

Nüfus ve ekonomik faaliyetler bakımından ülkenin ikinci büyük kenti olan Basra'da su ve yiyecek sıkıntısının başgöstermekte olduğu da gelen haberler arasında.

BBC
Yayın Tarihi : 28 Mart 2008 Cuma 11:13:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?