19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Millet ve vekili

Bakan açıkaldı: Devletin bir SSK’lı için yaptığı aylık sağlık harcaması 12 milyon lira... TBMM açıkladı: Devletin bir milletvekili için yaptığı aylık sağlık harcaması 1 milyar lira


Milletvekilleri halktan daha hasta çıktı.

TBMM’nin bu yılın 10 ayında yaptığı sağlık harcaması tutarı 44 trilyon lirayı buldu. Halen TBMM’de görev yapan 550 milletvekilinin 10 aylık sağlık harcaması 5.8 trilyon lira olarak belirlendi. Yani milletvekili başına 10 milyar 545 milyon liralık sağlık harcaması yapıldı.

Oysa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Başesgioğlu’nun bir soru önergesine verdiği cevaba göre SSK’lılara yapılan kişi başı sağlık harcaması sadece 144 milyon 137 bin 430 lirada kaldı. Başesgioğlu, SSK’nın sağlık harcamasının dışarıdan satın alınan sağlık harcamaları da dahil olmak üzere 2003 yılı sonu itibarıyla 4 katrilyon 981 trilyon lira olduğunu belirtti. Ancak bu harcama 550 kişi tarafından değil tam 34 milyon 558 bin 641 kişi tarafından paylaşıldı.

Bu para milletin cebinden çıkıyor


TBMM İdare Amiri Feyzi Berdibek, TBMM Sağlık Merkezi’nin Sağlık Bakanlığı’na devri tartışmaları sırasında TBMM’nin sağlık harcamalarını da açıkladı. 10 ayda TBMM’nin 44 trilyon liraya yakın sağlık harcaması gerçekleştirdiğini belirten Berdibek milletvekillerine "Daha dikkatli olalım" mesajı verdi.

Tam donanımlı bir hastane kuruldu


Berdibek, "Sağlık harcamalarının dikkatle takibe alınması ve gelen tekliflere iyi bakılması gerekiyor. Bir MR çekimi için 500 milyonluk faturanın gönderilmesi başka, 150 milyon liralık bir faturanın gönderilmesi başka. Olaya bakış açımızı vicdanımızla değerlendiriyoruz. Bu hesap milletin cebinden çıkıyor" diye konuştu.

Berdibek toplam harcama rakamı olan 44 trilyon lira ile yüksek teknolojili cihazlarla donatılmış küçük bir hastane yapılabilmesinin de mümkün olduğuna dikkat çekti. Ancak Berdibek TBMM Sağlık Merkezi’nin de diğer SSK hastaneleri ile birlikte Sağlık Bakanlığı’na devrine karşı çıktı. Berdibek, "Özel statüsü korunmalı, Bakanlığa devredilmesi yerine daha güçlendirilerek devam etmeli, ancak ameliyat ve benzeri çok zorunlu durumlar dışında diğer hastanelere sevk yapılmaması gerekiyor. Harcamalar konusunda milletvekilleri ve yakınlarının daha dikkatli davranması lazım" diye konuştu.

TBMM personeli vekilden de çürük


Milletvekillerinin sağlık harcaması, ilaç alımlarıyla birlikte 2003 yılında 5.7 trilyon lira oldu. Bu yıl. Kasım ortası itibarıyla ise 5.8 trilyon liraya ulaştı. Bu rakamın 1.6 trilyon lirası ilaç giderlerinden oluştu. Böylece milletvekili başına sağlık harcaması 10.5 milyar lirayı buluyor. Bu tutar, milletvekillerinin bakmakla yükümlü oldukları aile mensuplarının sağlık harcamalarını da kapsıyor. TBMM’nin sayıları 4 bin 700 civarında olan personelinin kişi başına sağlık harcaması ise milletvekillerine kıyasla daha yüksek oldu. Personel ve yakınları toplam 7.2 trilyon liralık harcama yaptı. Binlerce eski parlamenterin ve yaşamıyor olsalar bile bakmakla yükümlü aile fertlerinin sağlık harcamaları ise, Meclis’in sağlık giderlerinin yaklaşık dörtte üçünü oluşturdu.

Bağ-Kur’lu SSK’lıya göre daha şanslı


SSK’dan hizmet alan 34 milyon 558 bin 641 kişinin sağlık harcaması kişi başına 144 milyon lirada kalırken, Bağ-Kur’luların sağlık harcaması kişi başına ortalama 391 milyon 77 bin lira olarak gerçekleşti. Halen SSK’ya 6 milyon 894 bin 652 kişi, Bağ-Kur’a ise 3 milyon 474 bin 22 aktif sigortalı prim ödüyor.

VATAN GAZETESİ
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2004 Perşembe 12:43:41
Güncelleme :25 Kasım 2004 Perşembe 12:49:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?