ANKARA- Akaryakıt kaçakçılığından yargılanan Bağımsız Mardin Milletvekili Süleyman Bölünmez , akarkayıt kaçakçılığının Doğu ve Güneydoğuda ekonomiyi canlandırdığını söyledi.
Kaçakçılık nedeniyle devletin vergi kaybının ekonomiye yeni yatırım olarak döndüğünü savunan Bölünmez, kendisine yetki verilirse akaryakıt kaçakçılığını 10 günde bitireceğini ileri sürdü.
TBMM Akaryakıt Kaçakçılığını Araştırma Komisyonu, akaryakıt kaçakçılığı suçlamasıyla hakkında dokunulmazlık dosyası bulunan Bağımsız Mardin Milletvekili Süleyman Bölünmezi dinledi. Hakkındaki dosyayı hazırlayan müfettişin komisyonda uzman olarak görev yapması nedeniyle özel bir görüşme isteyen Bölünmez, kendisine yetki verilmesi durumunda kaçakçılık sorununu 10 gün içinde çözmeye hazır olduğunu söyledi. Bölünmez, milletvekillerinin tüm ısrarlarına karşın bu konudaki formülünü açıklamadı.
Çeşitli yer, kişi, yöre ve insanların bu işten menfaatı var diyen Bölünmez, kaçakçılığın nedenlerini İnsanların ekonomik darboğazı, maaşların yetmemesi, taşıma yapan araçların yetersiz oluşu, dağıtım şirketlerinin pazarda büyük payı olan şirketlere karşı rekabet edebilme şanslarının olmaması olarak sıraladı. Yapıp da yapmamış havası yaratan ya da yanıltıcı bilgi vermek istemediğini kaydeden Bölünmez, devletin vergi kaybı konusunda şu açıklamayı yaptı:
Devletimizin 10 liralık olan kaybı direkt bir kişinin cebine girmemektedir; bu, çeşitli yollarla, çeşitli kişilere dağılmaktadır. Bugün bir dağıtım şirketinin menfaat sağladığı rakam 10 liraysa bunun belki 4-5 lirasını alıyor. Bu 5 lirasıyla da yine yurtta yatırım yapıyor, yine bir istihdam yaratıyor, yine ekonomiye dönüyor. Bunun öbür 5 lirası çeşitli insanlara gidiyor, onlar da araba alıyor, daire alıyor, bilmem ne alıyor. Tabii ki bu hareketlilik öbür insanların cebine girdiği zaman tabiri caizse helal durumda giriyor.
Kaçakçılığın zaman zaman devlet politikası olarak desteklendiğini ileri süren Bölünmez, bu nedenle işin çığırından çıktığını ve kesilmesi gerektiğini söyledi. Bölünmez, Bizim Doğuda Mardin, Midyat, Urfa, Antep, Bitlis, Muş hepsi bundan faydalanmakta. Oralara kadar gitmekte, oradaki ekonomiyi bir yerde canlandırmakta bu akaryakıt. Kaybolan 10 lira devletin 10 lirası, devlet 10 lirayı dönüp de, oralara harcasa, belki daha faydalı olacaktır diye konuştu.
Bir tesise gelen kaçak akaryakıtın tenekeyle satıldığını, teneke hizmeti verenin de para kazandığını, diğer taraftan taksicinin ucuz benzin aldığı için ucuza yolcu taşıdığını kaydeden Bölünmez, Burada ütülen, 10 lira kayba uğrayan devletimizdir dedi.
Yetkililerin tersine akaryakıt kaçakçılığının deniz yoluyla değil kara yoluyla yapıldığını ileri süren Bölünmez, milletvekillerinin kaçakçılığın deniz yoluyla yapılıp yapılmadığı konusundaki ısrarlı soruları üzerine Yapılabilir, yapılıyor diyemem, yapılmıyor da demiyorum diye konuştu.
CUMHURİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi :
16 Nisan 2005 Cumartesi 14:54:11
Güncelleme :16 Nisan 2005 Cumartesi 14:56:31