18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

’Milletvekili karı mı satıyor’

Yelda ATAÇ / HÜRRİYET

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, bir milletvekilinin dilekçeyle ucuz konut talebinin ‘ahlaksız teklif’ olarak nitelenmesine sinirlendi.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, AKP Tokat Milletvekili Ergün Dağcıoğlu’nun, 19 milletvekili adına ‘ucuz konut alma’ teklifiyle ilgili olarak, ‘Ahlaksızlık neresinde bunun. Milletvetili karı mı satıyor affedersiniz. Milletvekili bu vatanın evladı değil mi’ dedi.

TOPLU Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK) raporunda yer verilen milletvekillerinin konut talebi ile ilgili olarak, ‘Ahlaksızlık neresinde bunun, milletvekili karı mı satıyor affedersiniz. Milletvekili konut talep edemez mi? Milletvekilleri bu vatanın evladı değil mi?’ dedi.

BELDEN AŞAĞI VURMAK:

Raporu Hürriyet’e değerlendiren Bayraktar, talebi ahlaksızlık olarak nitelendirmenin ‘belden aşağı vurmak’ olduğunu savunan Bayraktar, AKP Tokat milletvekili Ergün Dağcıoğlu’nun 19 milletvekili adına yaptığı başvuruda verilen teklifleri düşük buldukları için satış yapmadıklarını, kararlarının Başbakanlık’ın uyarısı ile ilgili olmadığını söyledi.

TOPLU SATIŞ İŞİMİZE GELİR:

Toplu talep geldiği için satışı durdurduğunu kabul eden Bayraktar, ‘Bu konutlar beş sefer satışa çıkmış, satılamamış. Toplu satış işimize gelirdi. Milletvekillerine toplu satış olduğu için herkese yaptığımız gibi indirim de yapacaktık. Ama verdikleri teklif ekspertiz raporu rakamlarının altındaydı. Kabul etmedik’ dedi.

DAĞCIOĞLU’NUN TEKLİFİ:

Dağcıoğlu’nun ‘bir grup milletvekili adına’ verdiği dilekçeyi gösteren Bayraktar, Dağcıoğlu’nun 247 milyar lira teklif ettiğini, bu rakamın ise konutun değerinin çok altında olduğunu kaydetti. 19 milletvekili için peşin veya vadeli olarak Bilkent konutlarını istediklerini kayda geçiren Dağcıoğlu, dilekçede diğer vekillerin adını vermemekle birlikte her biri için daireye göre ayrı fiyat teklifinde de bulundu. Dağcıoğlu, kendisine istediği daire için peşin 185.9 milyar lira, 96 ay vadeli olarak da 247.9 milyar lira teklif etti.

TEKLİFİ DÜŞÜK BULDUK:

Yüzde 38’i Tepe Grubu, yüzde 62’si TOKİ’ye ait olan Bilkent konutları için verilen teklifleri düşük bulduklarından satış yapmadıklarının altını çizen Bayraktar, süreci şöyle anlattı: ‘Biz TOKİ olarak toplu gelen talepleri de şahsi olarak yapılan talepleri de karşılamak zorundayız. Biz toplu para geldiği zaman dikkate alırız. Bir grup milletvekili talep etmiş, bu talep çok doğaldır. O talep bizim fiyatlarımıza uymadığı için, uygun görmedik. Yüksek Denetleme Kurulu raporu ile hiç alakası yok.’

BAŞIMIZA BELA KONUTLAR:

Söz konusu konutlara 250-300 milyar lira bakım parası harcadıklarını belirten Bayraktar, şöyle konuştu: ‘Başımıza bela konutlar. Vekillerin talebine baktık, satışı durdurduk, çekmedik. Biz onlarla yaptığımız pazarlıkta 23 dairelik tüm bloğu alma şartı da getirdik hatta. Bizim rakamımız 100 ise onlar 70 verdi. Toplu satışlarda indirim olur zaten, biz indirim yapacaktık milletvekillerine ancak bizim istediğimiz fiyatı vermediler.’

Sezer değil biz hatalıyız

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer kararnamesini imzalamadığı için görevini vekaleten yürütmesi ile ilgili olarak ise, hatanın kendilerinde olduğunu bildirdi. Vekaleten görev yürütmeyi doğru bulmadığını ve görevden alınsa memnun olacağını söyleyen Bayraktar, ‘Bizim kararnamemizin dönmesinin hatası bizde oldu. Ben buraya başkan yardımcılığına atandım hemen ertesi günü kararname gönderildi. Burda bir başkan vardı, o da kaliteli bir arkadaştı. Benim atanmam şeklinde gidince o etik olmadı. Orda hata yaptık. İkinci sefer gidince, (Birinci sefer imzalamadığım için imzalamadım) demiş, cumhurbaşkanının notu öyleydi’ dedi.

AKP: Ahlaksız teklif yok

AKP, bazı milletvekillerinin ucuz konut almak için Toplu Konut İdaresi’ne ‘Ahlaksız teklif’ bulundukları iddialarına tepki gösterdi. AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, Hürriyet’e bu iddialara dayanak gösterilen Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun raporunu incelediğini belirterek, ‘Ortada ne bir ahlaksız teklif, ne de usulsüz işlem var’ dedi. TOKİ’nin elindeki konutları kendi usulleriyle satışa çıkardığını bu konuda da altı çeşit satış yöntemi uyguladığını belirten Kapusuz, ‘TOKİ’nin satış yöntemleri arasında şartların uygun olması halinde toplu başvurularda indirime gitme uygulaması da var’ diye konuştu.

USULSÜZ BİR İŞLEM YOK:

DDK’nın raporunda belirtilen satışın da Emlak Bank’tan devrolan Bilkent’teki 331 konutla ilgili olduğunu vurgulayan Kapusuz, şöyle dedi: ‘Bir milletvekili arkadaşımız, bir grup milletvekili arkadaşının da adına TOKİ’ye toplu alım talebi başvurusunda bulunmuş. Farklı meslek gruplarından da TOKİ’ye bu tür toplu alım başvuruları oluyor, kurum uygun bulduğu takdirde bunları karşılıyor. Bu doğru, bunda usulsüz ya da yolsuz bir işlem yok. Çünkü bu yapılabiliyor. Sonuçta bu talep incelenmiş ve uygun bulunmadığı için de reddedilmiş. Sonuçta da bu konutlar yine açık artırma yöntemiyle satılmış. Yani, bu milletvekili arkadaşımızın toplu alım talebi başvurusuyla ilgili olumlu yönde bir işlem yapılmamış.

ÖNEMLİ BİR OLAY DEĞİL:

Bu konudaki haberlerde satış işleminin Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu’nun müdahalesi sonucu reddedildiği yönünde iddialara yer veriliyor. Bunun da gerçekle ilgisi yok. Denetleme Kurulu’nun bu konudaki raporu 18 Aralık 2003 tarihini taşıyor. Oysa toplu alım talebine ilişkin başvuru 8 Ağustos 2003’te reddedilmiş. Ayrıca Denetleme Kurulu raporunda bu olayla ilgili herhangi bir soruşturma ya da inceleme yapılması gibi bir talep de belirtilmemiş. Ortada herhangi bir usulsüzlük olsa, Denetleme Kurulu bir soruşturma ya da inceleme temennisinde bulunurdu. Ama bu yapılmamış. Aslında bakıldığında bu çok önemli bir olay da değil. Bakıldığında aslında kurul bu olayı raporuna hiç koymayabilirdi de ama koymuş. Önemsemediği için de bu olayla ilgili bir işlem yapılması talebinde bulunmamış.’

HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 12 Mart 2005 Cumartesi 02:26:20
Güncelleme :12 Mart 2005 Cumartesi 14:09:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?