22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Milletvekili kira yardımı istedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın memur maaşından önce milletvekili maaşının arttırılmayacağını belirtmesine karşın milletvekillerinin beklentisi sürüyor. Milletvekillerinin "geçim sıkıntısı" dün AKP grup toplantısında yeniden değerlendirildi.

Alınan bilgiye göre, grup toplantısının basına kapalı bölümünde AKP Tokat Milletvekili Resul Tosun milletvekili maaşlarıyla ilgili konuştu.

Tosun’un ’’Milletvekili maaş zammı talebi çok ayıp. Kamu vicdanını zedeleyen bir durum. Bir taraftan 350 milyon liralık asgari ücretle geçinen vatandaşlar varken 7 milyar liralık maaş alan milletvekiline zam yapılması kamu vicdanını sarsar. Maaş zammı yakışıksız olur, ahlaki değildir, halka anlatamayız ve siyaseten doğru değil’’ dediği öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre Tosun, ancak İsveç’te parlamenterlere sağlanan mali desteğin Türkiye’de uygulanması yoluyla milletvekillerinin ’’geçim sıkıntısına’’ çözüm bulanabileceğini söyledi.

Tosun’un ’’İsveç modeli’’ olarak getirdiği öneri şöyle:

’’Milletvekili maaşı belirli bir seviyede sabitlenir, artış memur maaşıyla paralel olur. Maaşın üzerine, milletvekillerinin seyahatlerinde harcırah, konaklama gideri, ulaşım gideri, kira ve iletişim giderleri devlet tarafından karşılanır. Bunu uygularsak halkı da kimseyi de rahatsız etmemiş oluruz.’’

Tosun, İnsan Haklarını Araştırma Komisyonu üyesi olarak İsveç’e yaptığı ziyaret kapsamında insan hakları ihlallerinin önlenmesine ilişkin gözlemlerini de anlattı. İsveç’te kamu ve özel sektörden sorumlu iki ombudsmanlık bulunduğunu, kamu ombudsmanının cumhuriyet savcısının yetkileriyle donatıldığını belirten Tosun, insan hakları ihlallerine karşı çok ağır cezalar öngörüldüğünü vurguladı.

Tosun’un, milletvekili geliri için örnek gösterdiği İsveç, 9 milyonu bulmayan nüfusuna karşın 346 milyar dolarlık ulusal geliriyle dünyanın en büyük 19. ekonomik gücünü oluşturuyor.

Fransa ve İspanya’dan sonra Avrupa’nın en büyük üçüncü ülkesi olan İsveç’te işsizlik oranı yüzde 4.5 ile sınırlı bulunurken kamu ve özel sektörde çalışanların yüzde 81’i sendikalı.

Uluslararası çalışma yaşamı literatüründe ’’İsveç modeli’’ olarak bilinen uygulama; ülkedeki yüksek sendikalaşma oranı, merkezi toplu pazarlık ve az sayıda iş uyuşmazlığına dayalı istihdam politikasını oluşturuyor. Milletvekili gelirleriyle ilgili önerinin bu modelle ilgisi bulunmuyor.
Cumhuriyet Gazetesi
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2005 Çarşamba 07:19:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?