23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Milli Eğitim Bakanlığı ’dini bütün’ çıraklar yetiştirecek

Çıraklık merkezlerinde gelecek yıl İşletme Bilgisi ve Kooperatifçilik dersleri müfredattan çıkarılırken yaklaşık 185 bin çırak, din eğitiminden geçirilecek.

Eğitim-Sen Başkanı Alaaddin Dinçer, düzenlemeye tepki göstererek "Bakanlık dini bütün çıraklar mı yetiştirecek" diye sordu.

Cumhuriyet gazetesinin bugünkü sayısında Fırat KOZOK imzasıyla birinci sayfadan duyurduğu haberi alıntılayarak aktarıyoruz:

ANKARA- Milli Eğitim Bakanlığı, gelecek yıldan itibaren çıraklık ve yaygın eğitim merkezlerinde öğrenim görenlere de din dersi verecek. Yaklaşık 185 bin çırak, din kültürü ve meslek ahlakı eğitiminden geçirilecek. Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, "AB sürecinde din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin zorunlu olmaktan çıkarılması gündemdeyken bakanlık dini bütün çıraklar mı yetiştirecek" diye sordu.

MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın (TTK) Tebliğler Dergisi’nde yayımlanan kararında "Çıraklık dönemi genel bilgi dersleri 2 ve 3 yıllık haftalık ders dağıtım çizelgelerinin 2005 - 2006 öğretim yılından itibaren denenip geliştirilerek uygulanmak üzere kabulü kararlaştırılmıştır" denildi.

Bakan Hüseyin Çelik , Talim Terbiye Kurulu Başkanı Ziya Selçuk ile kurul üyelerinin imzasını taşıyan karara göre; eğitim süresi 2 ve 3 yıl olan meslek dalı eğitim programları için ’’Türkçe, Matematik ve Meslek Matematiği, İşletme Bilgisi ve Toplam Kalite Yönetimi, Din Kültürü ve Meslek Ahlakı, Mesleki Bilgisayar’’ dersleri konuldu. Mevcut dersler arasından İşletme Bilgisi ve Kooperatifçilik çıkarıldı.

MEB, çıraklık eğitim merkezlerinin eğitim programından Din Kültürü ve Meslek Ahlakı dersi ile Bilgisayar dersini 2000 yılında kaldırmıştı. TTK’nin bu kararıyla Türkiye’deki müstakil 292 çıraklık ve mesleki eğitim merkezi ile meslek liseleriyle birleştirilen 55 okulda yaklaşık 185 bin çırak haftada bir saat din eğitimi alacak.

MEB, daha önce çıraklık eğitimine din dersi konulması için iller düzeyinde bir anket gerçekleştirmişti. İl milli eğitim müdürlüklerinden en fazla Bilgisayar, en az Din Kültürü ve Meslek Ahlakı dersi konulması yönünde teklifler MEB’e ulaşmıştı.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, karara tepki göstererek, çıraklık eğitim merkezlerinin giderek esas amacından, işlevinden uzaklaşacağını kaydetti.

Dinçer, ’’Şimdi sıra bu merkezlerde ibadet odaları açmaya mı geliyor?’’ dedi. Dinçer, din dersiyle birlikte bu dersi verecek öğretmenlere de gereksinim duyulacağını ve bu alandaki öğretmen kadrosunun da arttırılacağını kaydetti.


CUMHURİYET
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2005 Perşembe 14:40:13
Güncelleme :5 Mayıs 2005 Perşembe 14:44:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mustafa Yildiz IP: 213.7.168.xxx Tarih : 5.05.2005 15:34:46
Syn.Milli Eyitim Bakani Hüseyin Celik beye tesekur ediyorum. Din eyitimi cok önemli .Eyer bir insanda Allah korkusu var ise yapiyi isin en dogrusunu ve en düzgününü yapar.