20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Mısır saldırıları İstanbul'u vurdu

Mısır’ın Sina yarımadasındaki tatil beldesi Taba’da meydana gelen ve İsrailli turistleri hedef alan saldırıların ardından İstanbul ve Bangkok, ’tehlikeli yerler’ listesine alındı.

CNN Türk'te yayınlanan Burçun İmir imzalı haberi alıntılayarak aktarıyoruz:

Son günlerde de pek çok İsrailli’nin Tayland ve Türkiye seyahatleri iptal edildi. Güvenlik birimlerinin uyarılarını dikkate almayan İsrailli turistlerin hemen hemen hepsi, Mısır’daki olayların ardından İstanbul uçuşlarını iptal etti.

Ziyaretlerin milli sigorta kapsamından çıkarılması

İsrail’in yüksek tirajlı Ma’ariv gazetesinin geniş yer ayırdığı habere göre, İsrail Milli Güvenlik Konseyi, hükümetin tehlikeli olarak isimlendirdiği ülkelere turistlerin gitmesi halinde ziyaretin milli sigorta kapsamından çıkarılmasını tartışıyor.

Bu tasarı gerçekleştiği takdirde, turistlerin özel sigorta yaptırmaları ile seyahatlerin maliyetinin de iki, üç misline çıkması söz konusu. İsrailli turistlerin hükümet kısıtlamaları ve uyarılarını dikkate almaması İsrail kabine toplantısında da kapsamlı olarak ele alındı.

Uyarıları dikkate almayan İsraillilerin milli sigorta kapsamından çıkarılması teklifini hükümete sunan İşçi ve Sosyal Hizmetlerden sorumlu Bakana Zvulun Orlev, "iki bin İsraillinin uyarılarımızı dikkate almayarak plajlarda iyi vakit geçirmesi ve birşey olduğu zaman bedeli bizim ödememiz kabul edilemez" dedi.

Orlev, "devletin istihbarat toplamak için büyük miktarlarda yatırım yapmasının ardından insanlarımızın uyarılarımız doğrultusunda hareket etmemesi, yaralandıkları takdirde masrafların da yine devlet tarafından karşılanması kabul edilemez" diye konuştu.

İkinci yöntem ise sigorta primlerinin arttırılması

Kabine de tartışılan ikinci yöntem ise, ABD’de olduğu gibi riskli bölgelere seyahat etmek isteyenlerin sigorta primlerinin arttırılması.

Hükümet içinde görüş ayrılığına yol açan teklif için İçişleri Bakanı Avraham Poraz "bu öneri İsraillileri ikinci kez vurmaktır" derken, Devlet Bakanı Tzippi Livni, vatandaşları cezalandırmak için hiçbir neden olmadığının altını çizdi.

Tehlikeli zamanlarda komşu ülkeler ile sınırların kapatılması

Hükümetin tehlikeli zamanlarda komşu ülkeler ile sınırların kapatılmasının da tartışıldığı toplantıda Başsavcı Menahem Mazuz, bakanları bu hareketin İsrail ile Mısır arasındaki barış anlaşmasının ihlali olarak kabul edilebileceğine dair uyardı.

Sınırların kapatılmasının kötü sonuçlar doğuracağına dikkat çeken Başbakan Ariel Şaron da, Sina yarımadasına giden herkesin kendi ve ailesinin sorumluluğunu üstlenmiş olacağını vurguladı.

KENTHABER
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2004 Pazartesi 15:30:29
Güncelleme :11 Ekim 2004 Pazartesi 15:33:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?