1
Haziran
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Mısır'da milyonlar sokakta

Ünlü ekonomik tetikçi John Perkins Mısır Lideri Hüsnü Mübarek ile ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu.

İşte Takvim Gazetesi'nin haberine göre, Perkins'in konuyla ilgili söyledikleri;

* Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşananlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Ben bu ülkelerdeki isyanın 5-6 ay önce çıkacağını tahmin ediyordum. Bölge üzerinde çeşitli senaryolar var. Her ülke kendi geleceğiyle ilgili planlar yaparken, bu ülkeleri de o plana dahil etmek istiyor. Özellikle Tunus, Lübnan ve Mısır'da yaşananlar, ABD için pek olumlu görünmüyor. Ancak ABD'nin her olumsuzluğa karşı bir planının olduğu bilinir. ABD bu üç ülkede kan kaybederken, karşı planı da devreye koydu.

* Ürdün,Yemen ve Sudan'da da halk isyanları başladı?

Ürdün'de ABD kaybetmez. Kral Abdullah gitse bile ABD için bir şey değişmez. Yemen ve Sudan'da ABD için her şey olumlu. Sudan'daki petrol, artık Amerikan'nın düşüncesiyle, 'Güvenli ellerde"...

* Mısır, Lübnan ve Ürdün'le ABD'nin ne gibi bağlantıları bulunuyor?

3 ülkenin Amerikan bankalarında 300 milyar doların üzerinde bir mevduatı var.
Sadece Lübnan ve Ürdün'ün adına görünen para 250 milyar dolardan fazla. Fakat ilginç bir durum Mısır için söz konusu. Yaklaşık 55 milyar dolarlık bir paranın kimin adına olduğu bilinmiyor. Çok gizli bir durum. Bu paranın Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in adına olma ihtimali de zayıf değil.

* Hüsnü Mübarek'in 55 milyar dolar serveti mi var?

Bu konuda net bir açıklama yapamıyorum.
Bildiğim bir gerçek var. O da Mısır'ın Amerikan bankalarında 55 milyar dolarının olduğu ama bu paranın Mısır adına kayıtlı olmadığı. Paranın Mübarek adına olma ihtimali yüksek. Fakat bunu da net olarak kanıtlamam imkansız.

* Suriye, Cezayir veya başka bir ülkede isyan bekliyor musunuz?

Beşar Esad yönetimindeki Suriye'de halk isyanı yaşanmaz. En azından önümüzdeki 3-5 yıl içinde böyle bir olasılık yok. Cezayir ve diğer ülkeler için isyan her an patlak verebilir.
Özellikle Cezayir için kritik günler başladı.

* Türkiye ve İsrail ilişkileri hakkındaki düşünceleriniz?

Gerginlik daha uzun yıllar sürecek gibi.
Şimdi özellikle Mısır konusunda İsrail için zor bir süreç başladı. Mısır'daki gelişmeler, İsrail tarafından tedirginlikle karşılanıyor. Haksız da sayılmazlar. Çünkü İsrail'in bölgedeki iyi müttefiklerinden biri Mısır. Türkiye'nin ekonomisi her geçen gün daha iyiye gidiyor.

Güçlenen bir Türkiye'nin de bölge konusunda söz sahibi olma hakkı vardır. Bu da İsrail'i memnun etmiyor.

MISIR'DA BÜYÜK GÜN

Mısır'da isyan artık sekizinci gününde. Ne halk pes ediyor, ne de Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek geri adım atıyor.

El Cezire televizyonu, protestoların merkezi Kahire Tahrir Meydanı'nda yaklaşık 2 milyon protestocunun toplandığını, Mübarek'in sarayının da dikenli telle çevrildiğini duyurdu.

Mısır'daki 6 Nisan Gençlik Hareketi'nin yaptığı çağrı üzerine başkent Kahire'nin çevre semtlerinden protestocular, kent merkezindeki Tahrir Meydanı'nda toplandı.

Meydanın üzerinde helikopterlerin uçtuğu, ordu birliklerinin meydanı çevreleyen yolların tamamında barikatlar kurduğu ve bazı bölgelere takviye ordu birliklerinin sevk edildiği gözleniyor.

Mısır televizyonunun önünde bazı göstericilerce yapılan protesto eylemleri ise aralıksız devam ediyor.

Göstericilerin Cumhurbaşkanı'nı asılmış gösteren veya fotoğrafında "Kafan düşecek" yazılı afişler taşıdıkları ve "Defol Mübarek" diye sloganlar attıkları belirtildi.

Ordu kararını verdi: Güç kullanmayacak

Mısır ordusu da protestoculara yönelik güç kullanmayacağını açıkladı. Karar, Tahrir Meydanı'nda sevinçle karşılandı.

Başkent Kahire'yi çevre kentlere bağlayan karayolları da ulaşıma kapatıldı.

Yabancı basın mensuplarının akreditasyonundan sorumlu Mısır Yabancılar Basın Merkezi de çalışmalarını durdurdu.

Mısır televizyonu, başkent Kahire'nin bazı bölgelerinde askeri üniforma satan iki mağazanın yağmalandığını duyurdu. Televizyon ayrıca, Giza bölgesinde polisin özel bir operasyonla yağmacılık yaptığı iddia edilen 70 kişiyi tutukladığını da bildirdi.

Erdoğan'ın açıklamaları geniş yankı buldu

Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır yönetimine "Mısır'ın huzuru, güvenliği, istikrarı adına önce siz adım atın. Halkı tatmin edecek adımlar atın" çağrısı yapması, başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda yankı buldu.

Göstericiler, ABD'den ve İngiltere'den de Başbakan Erdoğan'ınki gibi, halkı ön plana çıkaran açıklamalar beklediklerini söylediler.

Muhalif liderden Mübarek'e gözdağı!

Mısırlı muhalif lider Muhammed El Baradey de Mübarek'e gözdağı verdi.

İngiliz Independent gazetesinin Ortadoğu muhabiri Robert Fisk'e konuşan El Baradey, "Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek canını kurtarmak istiyorsa, ülkeyi terketmeli" dedi.

"Mübarek'in gideceği konusunda ikna oldum" diyen El Baradey, "Mısır ordusunun halkın yanında yer alacağına inandığını, ordunun kendi halkını vuracağını düşünmediğini" ifade etti. El Baradei, geçiş sürecinde cumhurbaşkanlığı koltuğunu düşünüp düşünmediği sorusuna da "Tüm insanlar, onlar için yapabileceğim birşeyler olduğu konusunda mutabık kalırlarsa, bunu onlar için yaparım" yanıtını verdi.

Hükümetten geri adım

Büyük gösteriye saatler kala Mısır hükümetinden geri adım sinyalleri geliyor. Cumhurbaşkanı Yardımcılığı'na atanan Ömer Süleyman, muhalefetle acil diyalog başlatmakla görevlendirildi.

Süleyman, hükümetin öncelikle işsizlik, yolsuzluk ve yoksulluğa karşı mücadele edeceğini söyledi. Ömer Süleyman, hükümetin ayrıca, kamu sektöründeki düşük ücretlerle yüksek enflasyon arasında bilanço yapmak için çalışacağını kaydetti.

50 insan hakları örgütü ise yayınladığı ortak bildiriyle, en az 125 kişinin öldüğü ülkenin kan gölüne dönmemesi için Mübarek'i iktidardan çekilmeye davet etti.

Müslüman Kardeşler de muhalif grupların oluşturduğu koalisyonun Mısır hükümetine, demokrasiye geçiş konusundaki görüşmelere sadece Mübarek'in çekilmesi halinde başlayacaklarını söylediklerini bildirdi.

Son internet bağlantısı da kesildi

Mısır'daki son faal internet servis sağlayıcısının da engellendiği, siyasi krizin ortasındaki bu ülkenin dünya ile ilişkisinin tamamen kesildiği de bildirildi.

Google-Twitter işbirliği

Öte yandan, Amerikan internet grubu Google, Mısırlıların ülkedeki internet engellemesine takılmadan cep telefonu aracılığıyla Twitter üzerinden mesaj gönderebilmelerini sağlayacak bir sistem kurmak üzere, hafta sonunda Twitter ile işbirliği yaptığını açıkladı.

UNESCO tarihi eserler için kaygılı...

Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Direktörü Irina Bokova, Mısır'daki olaylarla ilgili yaptığı açıklamada, bu ülkenin zengin tarihi ve kültürel mirasına zarar verilmemesini istedi. Bokova, Mısır'ın tarihi ve kültürel mirasının en iyi şekilde korunması çağrısı yaptı.

Mısır'daki paha biçilmez, çok değerli tarihi ve kültürel zenginliklerin varlığına dikkat çekilen açıklamada, bu eserlerin en iyi şekilde korunmasının önemine değinildi.

Mısır Elçisi CNN TÜRK'e konuştu

Bu arada, Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Abderahman Salaheldin CNN TÜRK'e konuştu.

Salaheldin Mısır'daki isyanın barışçıl yollarla ve bir anlaşmayla durdurulacağına inanıyor.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2011 Salı 16:27:55
Güncelleme :1 Şubat 2011 Salı 16:46:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?