29
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Mısır'daki olaylar kime yaradı?

Mısır'daki olaylarla tarihi zirvesine çıkan pamuk fiyatları Türk havlu üreticilerine yaradı. Dev alım ofisleri siparişlerini Türkiye'ye kaydırdı.

Tüm dünyada son 150 yılın zirvesine çıkan pamuk fiyatları Türkiye'deki havlu bornoz üreticilerinin yüzünü güldürdü.

Türkiye'nin en büyük rakibi Hindistan, Pakistan ve Çin'in artan hammadde fiyatlarına paralel olarak fiyat yükseltince dev alım ofisleri siparişlerini Türkiye'ye yönlendirdi.

Artan rekabet nedeniyle birçok müşterisini Uzakdoğulu üreticilere kaptıran yerli üreticiler, artan taleple rahat bir nefes aldı. Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci, "Bu koşullarda en büyük havlu bornoz üreticilerinin bizimle rekabet etmesi çok zor. Çünkü kaliteli üretim, pazara yakınlık ve teslim sürelerinin kısalığı gibi avantajlarımız nedeniyle siparişler Türkiye'ye kayıyor. Bu durum havlu-bornoz ve ev tekstili üreticisinin yüzünü güldürdü" dedi.

YÜZDE 20-25 ARTIŞ

Özdilek Havlu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek de pamuk fiyatlarındaki artışın havlu-bornoz ihracatını olumlu etkilediğine dikkat çekiyor. Alım ofislerinin sonbahar dönemi alımlarını Türkiye'ye yönlendirdiğinin altını çizen Özdilek "Bu durum bize yüzde 20-25 arasında ekstra müşteri getirdi. Bu artışın yanı sıra siparişleri daha yüksek fiyattan verme imkanı bulduk" dedi. Eke Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Denizlili tekstilci Haluk Eke de büyük firmaların artan pamuk fiyatları karşısında şaşkın ama artan fiyatlardan dolayı da mutlu. Mal tedarik ettikleri firmalara katalog fiyatları seviyesinde yeni teklifler sunduklarını söyleyen Eke, "Birçok firma zam yapmayın paranızı peşin ödeyelim diyor. Sonuçta mağazalar raflarında mal bulundurmak zorunda" değerlendirmesini yaptı.

'Sıkıntılar geride kaldı'

Denizli dünya havlu bornoz üretiminde ilk sıralarda yer alıyor. Türkiye'de yıllık 1 milyar 400 milyon dolarlık tekstil ürünleri ihracatının 750 milyon doları havlu, bornoz ve ev tekstili ürünlerinden sağlanıyor. Dünyanın önde gelen markalarına üretim yapan ve son dönemlerde hep sıkıntılarıyla gündeme gelen Denizlili üreticilerin yüzü bu gelişmeyle güldü. Müjdat Keçeci de bu konu ile ilgili "Rüzgar şimdi bizden yana esiyor. Artık Denizlili tekstilciler olarak sıkıntılarımızla anılmak istemiyoruz" dedi.

Sabah
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2011 Salı 11:59:00
Güncelleme :8 Şubat 2011 Salı 12:04:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?