19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

MİT'e yeni patron

Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) Washington’daki Nükleer Güvenlik Zirvesi’nde Türkiye’nin şerpası olan Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Hakan Fidan atandı.

Kuruma dışarıdan atanan Fidan, ABD’de yapılan Nükleer Güvenlik Zirvesi’nde Başbakan Tayyip Erdoğan ve Türk heyetine teknik konulardaki rehberliği nedeniyle nükleer şerpa olarak adlandırılmıştı. Fidan, kuruma Sönmez Köksal’dan bu yana dışarıdan atanan ilk isim olacak. MİT Müsteşarı Emre Taner’in, yaş haddinden emekli olacağı için görev süresi uzatılmıştı.

42 yaşında

Bakanlar Kurulu kararıyla mayısta görev süresi dolacak olan Taner’den boşalacak müsteşarlık koltuğuna içeriden bir ismin atanabileceği konuşuluyordu. Fidan, son dönemin en parlak bürokratlarından biri olarak biliniyor. Başbakanlık Dış Politika ve Uluslararası Güvenlikten Sorumlu Müsteşar Yardımcılığı görevini yürüten 42 yaşındaki Fidan, 2008’de Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın Türkiye’nin temsilciliğine getirildi.

Şerpa nedir

Diplomaside ülkeleri önemli zirvelerde temsil eden, zirve gündemine hazırlayan görevliler için kullanılan bir terim. Nepal’in Himalayalar bölgesinde yaşayan etnik grup Şerpalardan geliyor. Himalayalara tırmanmak isteyenlere Şerpa eşlik ettiğinden, ülkeleri zirveye hazırlayan, zirvede temsil edenlere de şerpa deniyor.

Siyaset bilimci

İran’ın nükleer faaliyetlerinin denetimi konusunda yaşanan tartışmalarda da Türkiye’nin tavrının belirlenmesinde etkin bir rol üstlendi. ABD’deki Maryland Üniversitesi’nden siyaset bilimi lisansı olan Fidan’ın uluslararası ilişkiler konusunda da doktorası bulunuyor. Fidan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde 15 yıl astsubaylık yaptıktan sonra, Dışişleri Bakanlığı’nda görevlendirildi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun başdanışmanlığını yapan Fidan, 4 yıl Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi’ne başkanlık etti. Ahmet Yesevi Üniversitesi’nin mütevelli heyeti üyeliğini de yürüten Fidan, Hacettepe ve Bilkent üniversitelerinde de dersler vermişti.

.
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2010 Cumartesi 10:58:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
M. SALİH ÖZBEY IP: 78.177.68.xxx Tarih : 17.04.2010 19:45:35

 MİT MÜŞTEŞARLIĞI  GENERALLİKTEN ,AST SUBAYLIĞA DÜŞTÜ !

MİT Müsteşarlığı ,Generallikten ,AST SUBAYLLIĞA düştü !......Ne demiş büyüklerimiz ?...." Böyle başa böyle tarak " !

ÖZAL ,öncesi ,Korgeneral düzeyinde  kişilerin ,Başına getirildiği MİT müşteşarlığı ,
ÖZAL döneminde ki , sivilleştirilme  İle MİT'e ,önceleri Dışişleri mensuplarından ,
BÜYÜK ELÇİ düzeyinde ,atamalar yapıldı ..Sonra KURUM içinden !........Şimdi ne oldu ? 15 yıl AST SUBAY’LIK yapmış sonra ,Milli GÖRUŞE benimseyerek, yükselmiş birine,MİT emanet edildi !Önce Tüm Ast subaylardan özür diliyorum .
Bu kelimeyi Ast subayları küçümsemek için kullanmadım ! Gerçekten 15 yıl Astsubaylık yapmış Bay Hakan FİDAN …Neyse………..! Dedik ya Böyle başa böyle tarak diye ! Şu anlaşılıyor ?İktidar'ın Yöneticinin , bilgili , hünerli olanlarına değil " EVET EFENDİMCİYE " olanına ihtiyacı var ! Yani,Başbakan'a tam anlamıyla " BİAT" etmiş kişiler köprü başlarına getiriliyor . !.Bu kez de HAKAN FİDAN özür diliyorum . kendisinin ,bilgisiz beceriksiz olduğunu asla söylemiyorum , ima da etmiyorum ..
Bildiğim kadarıyla , Yüksek okullar, Mastırlar yapmış biri .Üstelik, İstihbaratı ,teorik olarak okuyanlardan biri !........Ama MİT’’in mutfağından birinin , O kurumun başına getirilmesi daha iyi olacağını düşünenlerdenim !....Üstelik,AKP iktidarı döneminde ,Devlet kurumlarına yapılan ATAMALARDAKİ rezaletVe O rezaletin VERİMİ ortada iken böyle düşünmek çok mu abes !.........Demek şu isteniyor ?
Devletin kurumlarının nasıl çalışması ya da nasıl çalıştırılması önemli değil !...
Önemli olan , kurumlarının başına da BİAT etmiş, sözden çıkmayan öylesi kişilerin ataması !....Bürokratlar içinde olmuyor mu ? Siyasetçi atalarına bir bakın hele !...... Belediye başkanlarının çalışmalarına değil, ne kadar “ HORTUMCU “ olmaları kriter olarak görülmedi mi ? Örnek mi ?Şanlı Urfa Belediye başkanı !
Örnek mi ?Bursa’nın eski öldürülen belediye başkanı !....Veeee Milletvekilleri ,
Bakanlar Hatta ve hatta !.Cumhurbaşkanı için olmadı mı ?
Cumhurbaşkanı Kardeşim GÜL olacak diyip ,Abdullah GÜL Cumhurbaşkanı olmadı mı ?Üstelik Müslüman Cumhurbaşkanı !.......TEK Seçici ,Recep Tayyip ERDOĞAN …Başka Büyük yok !.........MİT’E ,Millete,Devlete ,Ve de AKP’ye Hayırlı olsun HAKAN FİDAN beyefendi ………Ayrıyetten, HAKAN FİDAN 'ın 

Cumhurbaşkanı GÜL'ün ,hem metin yazarı hem de ,Yakın Arkadaşı olduğuna göre !...