18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Moldovya’da Komünistler’in zaferi

Avrupa’nın en yoksul ülkelerinden biri olan Moldovya’da yapılan parlamento seçimlerini, batı yanlısı iktidardaki Komünist Parti kazandı. Ülkede bulunan seçim gözlemceleri, seçimler sırasında uluslararası standartlara uyulduğunu kaydetti...

Moldovya’da yapılan parlamento seçimlerini iktidardaki Komünist Partisi kazandı. Resmi olmayan sonuçlara göre, oyların yüzde 46.1’ini alan Komünistler, bu oranla tek başında hükümet kurabilecekler. Ancak parlamentoda beşte üçlük çoğunluğu sağlayamadıkları için devlet başkanını tek başlarına seçemeyecekler.

Moskova yanlısı muhalefet ise seçimlerde ağır yenilgiye uğradı. Seçim Komisyonu, tamamı sayılan oylara göre, Moldovya’da muhalefetteki partilerin oluşturduğu ittifak yaklaşık yüzde 29 civarında oy alabildi. Ülkedeki üçüncü siyasi güç konumundaki Hristiyan Demokratik Halk Partisi ise yüzde 9 civarında oy toplayabildi. Henüz resmiyet kazanmayan seçim sonuçlarının önümüzdeki günlerde, Anayasa Mahkemesi tarafından onaylanması bekleniyor.

Usulsüzlük yapılmadı

Elde edilen sonuçlara göre, Başbakan Vladimir Voronin’in partisi 101 sandalyeli parlamentonun 56 sandalyesini kazanırken, muhalefet ittifakı 34 sandalya alabildi. Muhafazakar Hristiyan Demokratlar ise 11 sandalyeye sahip oldu. Ülkede 500 kadar seçim gözlemcisinin bulunduğu Avrupa İşbirliği ve Güvenlik Teşkilatı (AGİT), seçimlerde usulsüzlük yapılmadığını ve uluslararası standartlara uyulduğunu kaydetti.

Yaklaşık 2.3 milyon seçmenin 101 sandalyeli parlamentosu belirlemek için çağrıldığı seçimlere katılım oranı ise yüzde 63’te kaldı. Ülkede, yeni seçilen milletvekillerinin ülkenin yeni devlet başkanını da belirlemesi gerekiyor. Toplam 15 partinin katıldığı seçimlerde, yasal baraj ise yüzde 6.

Avrupa’nın yoksul ülkesi

Moldovya’da tüm siyasi gücü elinde bulunduran parlamento, devlet başkanını seçme yetkisine sahip. Romanya ve Ukrayna arasındaki bu küçük ülke, Avrupa’nın en yoksul ülkelerinden biri. Yaklaşık 4 milyonluk nüfusun üçte biri, günde sadece 1 dolarla geçinmek zorunda.

2001 yılından bu yana iktidarda bulunan Komünistler, Moskova’dan uzak ve Avrupa Birliği’yle yakınlaşma yanlısı bir politika izliyor. Rusya ise Ukrayna ve Gürcistan’da yönetim değişimi ile kaybettiği gücünü, diğer eski Soyvet cumhuriyetlerinde de kaybetmekden endişe ediyor.


DW TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 8 Mart 2005 Salı 00:30:53
Güncelleme :8 Mart 2005 Salı 00:33:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?