19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Mona Lisa'nın sesi çıktı!

Mona Lisa'nın tebessümü her zaman bir gizem olarak kalacak ancak Japon akustik uzmanları sayesinde sanat tarihinin en ünlü figürünün sesinin neye benzediğini anlayabilmek artık mümkün. Leonardo Da Vinci'nin ünlü eserinin öznesi Mona Lisa'nın yüz, vücut ve el ölçülerinden yola çıkan Dr Matsumi Suzuki, yüzde 90 doğruluk iddiasıyla modelin sesinin neye benzediğini tespit etti.
 
Uzmanlığını genellikle adli tıp çalışmalarında kullanan Dr Suzuki, Mona Lisa'nın tabloya yansıyan ölçülerinden boyunun 1.68 olduğunu tespit ettiklerini belirtti ve "Bir kere bunu elde ettik mi, konu olan kişinin sesine çok yakın bir ses bulabiliriz. Birçok ünlü kişinin sesini dublaj çalışmalarında kullanılmak üzere gerçeğine çok yakın bir şekilde elde ettik" dedi.

Mona Lisa, Suzuki'nin çalışmasıyla elde edilen sesiyle "Ben Mona Lisa. Gerçek kimliğim gizemle örtülü" diyor. Mona Lisa'nın İtalyanca olan bu ifadeleri internette dinlenebilir.

"Mona Lisa'nın durumunda, yüzün alt tarafı oldukça genişti ve çenesi sivriydi. Sivri çene, sese orta perdeden tonlar kazandırır" diyen Suzuki, daha sonraki aşamada elde edilen sese kişilik kazandırdıklarını belirtti. Suzuki, "Daha sonra Mona Lisa'nı ne söyleyeceğini düşünmeye başladık. Önce onu Japonca konuşturduk ama imajıyla uyuşmadı" şeklinde konuştu.
Milliyet
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2006 Çarşamba 17:51:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?