17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Moskova'da 'PKK - Çeçen' pazarlığı

Rusya ziyaretinin son gününde, Moskova'daki İnterfaks ajansında bir basın konferansı düzenleyen Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Rus ve Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Konuşmasının başında Rusya'daki temaslarına değinen Gül, Rus şirketlerin Türkiye ekonomisine 2 milyar dolarlık yatırım yaptığını belirterek, "Rus Tatneft şirketi, Tüpraş ihalesini kazandı. Tüpraş, Avrupa'nın dördüncü Türkiye'nin ise birinci büyük petrol şirketidir. Rus yetkililer ile yaptığımız görüşmelerde, karşılıklı yatırım hacmimizi 10 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyoruz" dedi.
Çeçen direnişçilere Kızılay yoluyla yardım gönderildiği iddialarını yanıtlayan Gül, "Türkiye yönetimi her zaman teröristlerin faaliyetlerini kınadı ve bu politikaya devam edecek. Çeçen savaşçılara yardımda bulunan örgülerin faaliyeti, Türkiye'de çoktan durdurulmuştur" diye konuştu.
Çeçen direnişçiler arasında Türk vatandaşlarının da bulunması ile ilgili soruya ise Bakan Gül, "Türkiye'deki terör eylemlerini de Türkiye vatandaşları gerçekleştirdi. Türkiye terörle mücadele için elinden geleni yapmaktadır" şeklinde cevap verdi.
Rusya Dışişleri Bakanı ile görüşme sırasında, PKK ve ismini değiştirmiş diğer örgütlerin terörist örgütler listesine eklenmesini istediklerini bildiren Gül, "Rus tarafından, ülkede faaliyet gösteren Kürt örgütlerin faaliyetlerinin de incelenmesi talep edildi" dedi.
İstanbul boğazlarındaki geçiş problemleri ile ilgili soruyu cevaplayan Bakan Gül, "Biz İstanbul boğazlarında tanker trafiğini kapatmaya veya sınırlamaya niyetli değiliz. Böyle bir karar alınmadı ve alınmayacak. Moskova'da çok araba olduğundan dolayı, ışıklar ve diğer yöntemlerle bu trafik kontrol altına alınıyor. İstanbul boğazlarından da çok sayıda tanker geçmektedir ve biz de bu trafiği kontrol altına almak için önlemler alıyoruz. Bunu daha iyi anlamak için 1-2 günlüğüne gelerek, bu tanker trafiğini görmeniz yeterli olacaktır" diye konuştu.
Moskova'da bir Türk şirketinin inşa ettiği su parkının çatısının çökmesi sonucu, ölenler olmasından dolayı çok üzüntülü olduğunu belirten Bakan, "Bu kazanın araştırılması sırasında, Türk inşaat şirketinin suçlu olduğu hiç bir şekilde kanıtlanamadı. Rusya'da çok sayıda Türk inşaat şirketi çalışmaktadır. Bu inşaat şirketinin biri kalitesiz inşaat yaparsa, tüm inşaat şirketlerini suçlamak yanlışlık olur. Rusya'nın gerekli birimlerinin bu kaza ile ilgili sürdürdüğü araştırmadan memnunuz" şeklinde konuştu.
FUAD A. MALİKDĞUL - MOSKOVA (İHA)
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2004 Perşembe 17:53:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?