19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

MOSSAD'dan 'Kürt komando' eğitimi

İsrail istihbaratının ve askeri ajanlarının Kuzey Irak’ta Kürtler’in yoğun olduğu bölgelerde gizli faaliyetlerde bulundukları, ayrıca nükleer faaliyetlerini izlemek amacıyla İran’a sızdıkları bildirildi.

ABD'de haftalık olarak yayınlanan New Yorker dergisinde İsrail ve Kürtler ile ilgili çok önemli bir iddia ortaya atıldı. Konuyla ilgili haberi kaleme alan Pulitzer ödüllü muhabir Seymour M. Hersh, Irak'taki Ebu Gureyb Cezaevi'nde yaşanan işkence ve taciz skandalını ortaya çıkaran isim olması açısından önem taşıyor.


      Hersh'in haberine göre, İsrailli ordu ve istihbarat yetkilileri, İran, Irak ve Suriye'de Kürtler'in yoğun olarak yaşadığı bölgelerde Kürt peşmergelerden oluşan komando birlikleri yetiştiriyor ve bunları örtülü operasoyonlarda kullanıyor. İsrail, "Şii milislerin gücünü kırmak için, Kürt ordusunu güçlendirmeyi ve İran'da bir üs oluşturarak, bu ülkede bulunduğundan şüphelenilen nükleer tesisleri yakından izlemeyi" amaçlıyor.

New Yorker dergisi, İsrail gizli servisi Mossad’ın birçok ajanının Irak’ta çeşitli şekillerde faaliyet gösterdiğini bildirdi. Ajanlardan bazılarının işadamı olarak göründüğünü belirten dergi, önemli bir kısmının da Kuzey Irak’ta Kürt peşmergeleri eğittiğini açıkladı. İsrail hükümetinin 6 ay önce ABD’nin Irak’a istikrar getirmekte başarılı olmayacağı kanaatine vardığını belirten New Yorker, daha sonra ülkeye giren ajanların Kürtler’le çalışmaya başladıklarını yazdı.

Dergi, Kürtler’le işbirliği yaparak İsrail’in bölgeden Irak, Suriye ve İran’ı göz hapsine aldığını kaydetti. Haberde, İsrail hükümetinin Irak’taki öncelikli amacının, egemenliğin devrinden sonra Şii milislere karşı koyabilecek "Kürt komandolar" yetiştirmek olduğu ifade edildi. İsrailli ajanların Kürtler’le birlikte İran’a da sızdığını bildiren dergi, nükleer faaliyetlerin izlenmesi için çeşitli bölgelere sensörler yerleştirildiğini kaydetti.

Öte yandan, eski bir CIA yetkilisi, dergiye yaptığı açıklamada Irak Başbakanı İyad Allavi’nin 1960’tan sonra Saddam Hüseyin’in Baas Partisi için ajan olarak çalıştığını açıkladı. Yetkili, Allavi’nin, Avrupa’daki Iraklı muhaliflerin öldürülmesiyle bağlantılı olduğunu iddia etti.


AMERİKAN KOMANDOLARININ YAPAMADIĞINI YAPACAK BİRİMLER


Geçen yıldan bu yana İsrail’in en gizli komando birimleri olan Mistaravim ile "aynı tarz ve aynı etkinlik içinde" operasyonlar yapması için eğitilen Kürt komando birimleri, Amerikan komandolarının yapamadığı biçimde, Irak içindeki Şii ve Sunni isyancıların liderliklerine sızmak, istihbarat toplamak ve sonrasında da liderleri öldürmeleri için de eğitiliyor.
Eski bir İsrail istihbarat yetkilisi konuyla ilgili olarak, "İsrail, Kürtler’i hep Saddam’ı dengelemek için, Makyavelist biçimde destekledi. Kürtler’le aynı safta bulunarak İsrail, Irak, İran ve Suriye’de gözlere ve kulaklara sahip olacak" diye konuştu.

TÜRKİYE’YE SIZARLARSA NE OLUR?


Haberde, İsrailli istihbarat yetkilisine dayanarak "Gelişen Kürt-İsrail ilişkileri Türkleri üzmeye başladı.
Onların üzerinde durduğu konu, Irak için eğitilen Kürt komandoların, Türkiye’ye sızmaları ve saldırılar düzenlemeleri" ifadesi kullanıldı.
Bazı ismi açıklanmayan Türk yetkililerinin görüşlerine de yer verilen haberde, "Savaştan önce İsrail Kürdistan’da aktifti, halen de aktif. Bu bizim için de onlar için de çok tehlikeli. Biz Irak’ı bölünmüş görmek istemiyoruz ve bunu görmemezlikten gelemeyiz. Pire için yorgan yakarız.
Kürtler’e söyledik: ’Biz sizden korkmuyoruz ama siz bizden korkmalısınız’" sözlerine dikkat çekildi.
Bir başka Türk yetkilisine dayanarak, İsrail’in "eğitim ve Irak’ın kuzeyinde mal varlığı edindiği iddialarını inkar ettiği" belirtildi. Söz konusu gelişmelerin, resmi değil, özel kişiler tarafından yapılmış olabileceğinin ifade edildiğine dikkat çekilirken Türk yetkilinin, "Açıkçası bizim istihbarat birimlerimiz bunun böyle olmadığının farkında. Bu politika Amerika, Irak, ya da İsrail ve Yahudiler için iyi değil" dediği belirtildi.
Söz konusu gelişmelerin, Türkiye ve İsrail arasında gerginlikleri arttırdığı kaydedilirken Türk politikacıların sert açıklamalar yapmasına yol açtığı vurgulandı. Olayların aynı zamanda, Kürt nüfusun dağıldığı ülkeler olan Türkiye, İran ve Suriye arasında yeni bir ittifak yapısının önünü açtığı da iddia edildi.

GÜL: YAKINDAN İZLİYORUZ


Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye’nin Irak’ta Kürtlere özerklik sağlayacak feredatik bir yapıya sıcak bakmadığını kaydetti. Gül, İsrail’in peşmergelere komando eğitimi verdiği yönündeki haberlere ilişkin olarak ise konunun yakından izlendiğini ifade etti.
Gül, Bakanlar Kurulu toplantısı için Dışişleri Bakanlığı’ndan ayrılışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. İsrail’in Irak’ın kuzeyindeki peşmergelere komando eğitimi verdiği yönündeki haberlerin anımsatılması üzerine Gül, "Tabiki biz Irak’ta olup bitenleri çok yakın takip ediyoruz" dedi. Zaman zaman çeşitli bilgilerin ve haberlerin geldiğine dikkat çeken Gül, "Bunlarla ilgili gerekli itinayı da çok yakından gösteriyoruz. Özellikle Kerkk’le ilgili hassasiyetimizi herkes biliyor. Oralarda herhangi bir oldu bittiye kesinlikle müsade edilmeyeceğini, bunun çok büyük bir hassasiyet olduğunu ilgili herkes de çok iyi biliyor" diye konuştu.
Gül, bu konuların ilgili herkese söylendiğini bildirdi.
Türkiye’nin hassasiyetinin Irak’ın demokratik bir biçimde siyasi bütünlüğünü koruyarak, huzur ve istikrara ulaşması olduğunu belirten Gül, "Bunu zedeleyebilecek her türlü gelişmeyi yakından izliyoruz. Bununla ilgili uyarılarımızı da yapıyoruz" diye konuştu.
Irak’ın geleceğine Irak halkının tamamının karar vereceğini söyleyen Gül, "İleride bölünmelere parçalanmalaraz yol açacak yapılanmalar çok tehlikelidir.
Bunları tasvip etmiyoruz" dedi.

"FEDERASYONA SICAK BAKMIYORUZ"


Dışişleri Bakanı Gül, Türkiye’nin Irak’ta bir federasyona karşı olmayacağı yönünde Kürt gruplarının liderlerine güvence verdiği yönündeki haberleri de değerlendirdi. Gül, şöyle dedi:
"Bunlar doğru değildir. Geçenlerde özel temsilcimizin bir görüşmesi olmuştu. Yarın da Irak liderlerinden Talabani gelecek, onunla da görüşmemiz olacak. Bu görüşmelerde biz net olarak demin söylediğim hususlar çerçevesinde görüşlerimizi hep söylemişizdir." Gül, İsrail’in peşmergelere komando eğitimi verdiği yönündeki iddiaların sabah saatlerinde Irak Türkmen Cephesi Başkanı Faruk Abdullah Abdurrahman ile gerçekleştirdiği görüşmede gündeme gelmediğini bildirdi.

WASHİNGTON
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2004 Pazartesi 19:34:28
Güncelleme :23 Haziran 2004 Çarşamba 10:24:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ersin apa IP: 62.248.114.xxx Tarih : 22.06.2004 10:34:35
İsrail yapar bunlardan korkulur bu adamlara sırtını dönmeye gelmez oyüzden lütfen israile karşı dikkatli olalım onların en büyük amacı mezopotamya bölgesini tamamen eline gecirmek bunun herkes farkında olması gerekiri bugün güney doğuda bile hala toprak sahibi olmaya devam ediyorlar filistin yaptıkları ileride bizede aynı taktik ile topraklarımıza almıyacakaları ne malum diyecem ama ben bile inanmıyorum bunlar aslında çok fazla oluyorlar zamanı gelince bunlara hakettikleri cezayı TÜRKİYE CUMHURİYETİ ve Bizim İnsanımız verecektir.Hiç merak etmesinler. Biz niye kalkınamıyoruz işte bu sebeplerden pkk bitiyordu tekrara diriltmeye çalışıyorlar amerika-israil-ingiltere bir oldular ırak taki kürtlere arka çıkıyorlar buradaki amaç nedir belli ileride yüzyıllardır birlikte yaşadığımız akrabalarımızı yani bizim kürt vatandaşlarımız kışkırtarak ülkemizi bölmek için herşeyi yapıyorlar .Devletimden tek isteğim çok acil olarak doğu ve güneydoğu anadolu bölgesine eğitimi ve altyapı ve işsizlik sorununu çözecek projeler üreterek buradaki yaşayan insalarımızı bilinçlendirilmesi gerekmektedir.En tehlikeli düşman Cehalettir.