29
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Mübarek önce gitti, sonra...

Mısır'da iktidardaki Ulusal Demokrasi Partisi'nin (NDP) yürütme komitesi topluca istifa etti.

El Arabiya televizyonu ve El Cezire, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in de partideki genel başkanlık görevinden ayrıldığını bildirdi.

Ancak her iki yayın organı da bu haberi daha sonra geri çekti.

İktidar partisi NDP'de Devlet Başkanı Mübarek'in oğlu Cemal Mübarek dahil altı kişilik yürütme komitesinin tüm üyeleri protestoculara karşı bir iyi niyet gösterisi amacıyla topluca istifa etti.

Partinin yeni genel sekreteri liberal görüşleriyle tanınan Hüsam Bedrevi oldu.

El Arabiya televizyonu ve El Cezire'nin internet sitesi Hüsnü Mübarek'in de parti liderliğinden istifa ettiği haberini verdikten sonra, daha sonra bu haberi geri çekerek, yayından kaldırdı. El Cezire, söz konusu haberde devlet televizyonunu kaynak göstermişti.

"YETMEZ"

Associated Press haber ajansı, NDP'nin yeni yürütme komitesinin nispeten genç isimlerden oluştuğunu bildirdi.

El Cezire'ye konuşan siyaset uzmanı Ömer Aşur, "İktidar partisinin üst kademesindeki bu değişiklikler, mevcut rejimin üstündeki baskıların yanıt bulmaya başladığını gösteriyor. Ama yeterli değil" diyerek, NDP'den gelen bu hamlenin protestocuları memnun etmeyeceğini belirtti.

Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda protesto gösterilerine bugün de devam eden muhaliflerin devlet başkanlığından istifa etmesini istediği Hüsnü Mübarek bu görevini ise halen sürdürüyor.

Protestoların 25 Ocak'tan bu yana sürdüğü Mısır'da sokaklar son günlerde muhaliflerle Mübarek taraftarları arasındaki çatışmalara sahne oluyor. İki grup arasındaki çatışmalarda resmi rakamlara göre 13 kişi öldü. BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay, şu ana kadarki gösterilerde ölenlerin sayısının 300'ün üzerinde olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

SİYASİ KRİZ AŞILAMIYOR

Mısır devlet televizyonu, ülkedeki siyasi krizin çözümü için Devlet Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman'ın, ülkenin önde gelen bağımsız lider ve muhalif figürleriyle görüşmelere bugün itibarıyla başladığını belirtti. Devlet televizyonu Süleyman'ın bir araya geldiği isimleri açıklamadı.

Ancak Devlet Başkanı Mübarek'in yetkilerini yardımcısı Süleyman'a devretmesini talep eden muhalif grupların, söz konusu görüşmeler öncesi ortak bir duruş sağlayamadığı, bu nedenle müzakerelerden sonuç alınamadığı bildirildi.

Diğer yandan protesto gösterilerinin darbe vurduğu Mısır ekonomisini yoluna sokmak için çaba sarf eden Devlet Başkanı Mübarek, bugün yeni atadığı hükümetin üyeleriyle ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2011 Cumartesi 15:18:48
Güncelleme :6 Şubat 2011 Pazar 13:23:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yasar ertas IP: 94.101.46.xxx Tarih : 6.02.2011 04:49:41

gitti kaldi kalacak gidecek 30 sene basta yalan sahi gazetede okudum 30 milyar dolari varmis yani ayda 100 milyon dolar kenara atmis ya bu kisi bu parayi atmakla cok atmis yada gazete cok atmis kusura bakmayin ama islam ülkelerinde her kimki parayi toptan kapan hiristiyan ülkelerine kaciriyor ve orda aile fertlerinle yiyor avrupada isi biliyor parayla gelenlere kapiyi aciyor avrupada dogmus müslüman bir isci  evlendigi karisini yanina getirtemiyor veya uzun yillar aliyor buna ragmen misirda sahsen cok kan dökülecek diye bekledim bekliyorumda ama beni utandirlar kan dökülüpte bir seyler olacagina utanmayi yeglerim