18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Muhalifler Başkanlık Sarayı'nı bastı

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te Devlet Başkanı Askar Akayev’in istifasını isteyen binlerce muhalif devlet başkanlığı sarayına girdi. Muhalifler, hükümet binasını da kendi kontrolü altına aldı. Göstericiler, ayrıca, savunma ve güvenlik bakanlarını “rehin aldı."

Görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre, başkentteki devlet başkanlığı sarayı önünde toplanan binlerce gösterici binaya girdi.

Muhalifler, hükümet binasını kendi denetimleri altına aldığı bildirildi.

SAVUNMA VE GÜVENLİK BAKANLARI GÖSTERİCİLERİN ELİNDE


Göstericilerin, ayrıca, savunma ve güvenlik bakanlarını “rehin aldıkları” bildirildi.

Rus İnterfaks ajansı, hükümet binasının kontrolünü ele geçiren göstericilerin, bina içinde iki bakanı “rehin aldıklarını” kaydetti.

MUHALİFLER, BAŞKANLIK SARAYI’NDAN BAYRAK SALLADI

Kırgızistan’da muhalefetin Akayev yönetimini devirmek için topladığı grubun, başkanlık sarayının ikinci katından Kırgızistan bayrakları salladığı görüldü.

Görgü tanıkları, iki muhalif protestocunun, ikinci kattaki bir pencereden bayrak salladığını, diğer protestocuların pencelerden sarktığını ve saraydaki bazı mobilyalarla evrakları dışarı attığını söylediler.

ÇATIŞMA

Muhaliflerin saraya girmesinden önce göstericilerle hükümet güçleri arasında çatışmalar çıktı.

Eylemin yapıldığı yerdeki AFP muhabiri, atlı polislerin Bişkek’te hükümet binası önünde toplanan binlerce muhalif göstericinin üzerine atlarını sürdüğünü aktardı.

Atlı polislerin, binayı koruyan yaya polislerin göstericilere katılarak binanın önünden ayrılmaya başlamasından sonra geldiği belirtiliyor.

ÇOK SAYIDA YARALI

Saldırıda iki taraftan da çok sayıda kişi yaralandı. Bu saldırı karşısında gerileyen göstericiler karşı saldırıya geçerek, saldırganların ellerinden sopaları aldılar ve saldırıyı geri püskürttüler.

Bu sabah başkent Bişkek’de önce 5 bin kişilik bir grupla başlayan yürüyüşe katılanlar, daha sonra 10 bin kişiyi aştı. Göstericileri, devlet sarayı önünde çok kalabalık bir güvenlik grubu bekliyordu.

"YÖNETİM BUGÜN MUHALEFETE GEÇİYOR" İDDİASI

Başkent Bişkek’te bu sabah Nazar Aliyev Tıp Merkezi’nin önünde toplanan muhaliflerin arasında eski başbakanlardan Kurmanbek Bakiyev’in de bulunduğu belirtildi. Tıp merkezinin önünde yapılan konuşmalarda, ülke yönetiminin bugün muhalefetin eline geçeceği iddia edildi.

DEVLET SEKRETERİ İSTİFA ETTİ

Muhalefetin Akayev yönetimini devirmek için harekete geçtiği Kırgızistan’da Devlet Sekreteri Osmonakun İbraimov istifa etti. Devlet Başkanlığı sözcüsü, iktidarın ideolojisinden sorumlu Osmonakun İbraimov’un istifasının Akayev tarafından kabul edildiğini belirtirken, hükümet kaynakları ise Devlet Sekreteri Osmonakun İbraimov’un istifasının henüz kabul edilmediğini açıkladı.

İÇİŞLERİ BAKANI MUHALEFİ İKNA EDEMEDİ

Yeni göreve getirilen İçişleri Bakanı Keneşbek Düşebayev ise, başkent Bişkek’e gelen muhalefet göstericilerinden, sakin olmalarını istedi ve barışçı göstericilere ateş açılmayacağını açıkladı.

İçişleri Bakanı Düşebayev, ’’önemli miktarda göstericinin Bişkek’e protesto eyleminde bulunmak için geldiği bilgisini aldım. Onlardan zarar vermemelerini, yağmalamamalarını, devlet binalarına ve dükkanlara girmemelerini istiyoruz. Barışçı insanlara karşı silah kullanılması için hiçbir zaman talimat vermedim’’ dedi.

Düşebayev, bazı polislerin, baskıyla ya da kendi istekleriyle muhalefetin tarafına geçtiklerini duyduğunu da belirtti.

Gösteriye katılanlar arasında ülkenin güneyindeki protestoların başladığı Oş ve Celalabad kentlerinden gelenler de bulunuyor. Ülkenin ikinci büyük kenti Oş’ta bazı resmi binalar ve havaalanı muhalefetin elinde bulunuyor.

Sertlik yanlısı tutumuyla tanınan yeni İçişleri Bakanı Düşebayev dün yaptığı açıklamada hükümetin düzeni sağlamak için güç kullanma hakkı olduğunu söylemiş, bu açıklamadan kısa süre sonra da Bişkek’te toplanan 200 göstericiye müdahale edilmişti.

RUS ASKERİ OLAĞAN EĞİTİMİNİ YAPTI

Kırgızistan’da Akayev rejimini devirmek isteyen göstericiler sokaklara dökülmüşken, başkent Bişkek yakınlarında konuşlanmış Rus askerlerinin “olağan talimlerini” yaptığı bildirildi.

Rus İnterfaks ajansının haberine göre, Rus Hava Kuvvetleri sözcüsü Aleksandır Drobiçevski, “Bişkek’teki ve Kırgızistan genelindeki olaylar Kant hava üssündeki işleyişi etkilemedi. Askerler olağan talimlerini yapıyorlar” dedi.

Sözcü, üs ve garnizon etrafında hiçbir olayın kaydedilmediğini ve üs etrafındaki durumun istikrarlı olduğunu söyledi.

Bişkek’e 30 kilometre uzaklıkta bulunan ve Ekim 2003’te açılan Kant hava üssünde 500 kadar asker, 20 kadar savaş uçağının yanı sıra nakliye araçları ve helikopterler bulunuyor.

Bişkek yakınlarında 2001’den bu yana ABD’nin de bir hava üssü bulunuyor.

KIRGIZİSTAN VE MUHALEFETİN 4 LİDERİ
Devlet Başkanı Asker Akayev’in istifasını isteyen muhaliflerin gösterilerinin devam ettiği Kırgızistan, eski Sovyetlerden bağımsızlığını kazanan 4 Orta Asya Cumhuriyeti’nden birini oluşturuyor.
Çin, Kazakistan, Özbekistan ve Tacikistan’la çevrili Kırgızistan’ın 5 milyonluk nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman.

Ülke 1990’da bağımsızlığına kavuştuğundan bu yana Kırgızistan Devlet Başkanı olan Asker Akayev, Ekim’de görevden ayrılacağını söylüyor. Akayev, Ukrayna benzeri bir barışçı devrim yapma girişiminin ülkede iç savaşa yol açacağını savunuyor.

Orta Asya’daki eski Sovyet cumhuriyetleri arasında demokrasi adacığı olarak görülen Kırgızistan’ın bu imajı, 2001’de muhalefet liderlerinden Felix Kulov’un hapsedilmesiyle gölgelenmişti.

MUHALİF LİDERLER

Kırgızistan’da son gösterilerle gündeme gelen, az tanınan muhalefetin önde gelen 4 lideri ise şunlar:

KURMANBEK BAKİEV (56)
Eski Başbakan. Daha önce Chu bölgesinin valisiydi. Ekonomist ve deneyimli bir bürokrat olan Bakiev, doğduğu bölge güneyde, Rus işçiler ve kuzey bölgesindeki aydınlar arasında popüler. 2001’de Başbakan oldu ama Akayev, 2002’de Oş kentinde Özbekler ve Kırgızlar arasındaki kanlı çatışmalardan sonra Mayıs 2002’de Bakiev’i istifaya zorladı. Bakiev, bugün muhaliflerle Devlet Başkanı Akayev yanlıları arasında çatışmalar çıkmadan önce başkent Bişkek’in merkezinde 10 bin kişiye bir konuşma yapmıştı.

ROZA OTUNBAYEVA (54)
Eski Dışişleri Bakanı, İngiltere ve BM’de Büyükelçi. Bayan Otunbayeva geçen sonbaharda, yurtdışı hizmetinden döndükten kısa süre sonra muhalefete katıldı ve daha çok tanındı. Ülkenin kuzeyindeki aydınlar ve sanatçılar arasında desteğe sahip. Yoksul güneydeki desteği de, açıkça devlet başkanını hedef alan kadın bir politikacı olmasından dolayı artıyor.

AZİMBEK BEKNAZAROV (49)
Güney bölgesinde bir köyde doğmuş, avukat. Savcılık ofisinde müfettiş ve başkent Bişkek’te hakim olarak görev yaptı. Eski bir milletvekili olan Beknazarov, Akayev’in görevden alınmasını isteyince meşhur oldu. Bu çağrısından sonra gözaltına alındı ve bir süre tutuklu kaldı. Sert bir muhalif lider olarak tanınıyor.

FELIX KULOV (55)
Eski Emniyet Genel Müdürü ve eski KGB’nin yerine kurulan Ulusal Güvenlik Kurumu’nun başkanı. Chu bölgesi valiliği ve Devlet Başkanı yardımcılığı da yaptı. Bir zamanlar hem kuzey, hem de güney bölgesinde popüler olan Kulov’a, “halkın generali” lakabı takılmıştı. Ancak Kulov, yetkilerini kötüye kullanmak ve hırsızlık suçlamasıyla hapiste olduğu için, gözlerden ırak kaldı.

...
Yayın Tarihi : 24 Mart 2005 Perşembe 13:14:44
Güncelleme :24 Mart 2005 Perşembe 13:16:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?