18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Mumcu’dan ANAP’a şartlı yeşil ışık

Kültür ve Turizm Bakanlığı görevinden ve AKP’den istifa eden Isparta Milletvekili Erkan Mumcu, kendisini partiye davet eden ANAP’tan, yeniden yapılanma konusunda kamuoyuna taahhütte bulunmalarını istedi.

ANAP MKYK tarafından partiyi kongreye götürmek üzere yetkilendirilen Genel Başkan Yardımcısı Abdülbaki Erdoğmuş başkanlığındaki komite, Mumcu’yu çalışma ofisinde ziyaret etti.

Bir saati aşkın süren görüşmenin ardından Mumcu ile Erdoğmuş ayrı ayrı açıklama yaptı.

Mevcut haliyle partiler ve siyaset kurumunun Türkiye’nin birikmiş sorunlarını çözme konusunda yetersiz olduğunu, bunun Siyasi Partiler Kanunu’ndan kaynaklandığını belirten Mumcu, partilerin ilkeler ve değerler etrafında toplanmış örgütler olmaktan çıkıp çıkarlar etrafında örgütlenmiş bir mekanizmaya dönüştüğünü vurguladı.

Mumcu, bunun çaresinin demokratik bir siyaseti mümkün kılmak olduğunu belirtirken, bu çerçevede imzaya açtığı yasa teklifini TBMM’ye vereceğini açıkladı.

TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ

Mevcut yasanın verdiği olanaklar çerçevesinde partilerin tüzüklerinde değişiklik yaparak halkın katılımına ve denetimine açık hale gelebilmelerinin de mümkün olduğuna dikkat çeken Mumcu, bunun için ANAP’ta uzun yıllar mücadele ettiğini anlattı.

ANAP heyetinin partiye katılma konusundaki çağrılarını ifade ettiklerini bildiren Mumcu, ANAP’tan ayrılma süreci ve sonrasını gözden geçirdiklerini ifade etti.

Mumcu, "Önemli olanın benim kararım değil, önemli olanın ANAP’ın bir yeniden yapılanma sürecine açık olup olmadığı konusunda kamuoyuna açık bir taahhütte bulunup bulunmayacağı olduğunu ifade ettim" dedi.

Mumcu, şunları söyledi:

"ANAP bu teklifi getirirken, ben kendilerine 19 Mayıs 2002 tarihinde Bilkent Otel’de yaptığım konuşmayı hatırlatarak, deşifre metnini verdim. Bu konuları tekrar gözden geçirmelerini ve partiyi kamuoyu ile tartışmalarını ve bu konudaki taahhütlerini kamuoyuna duyurmalarını istedim.

Önemli olan Erkan Mumcu ile ANAP arasında varılacak bir mutabakatın bir yere götürmesi değildir, önemli olan partinin kendisini Türkiye’ye açıp açmayacağı, güçlü esaslı bir yeniden yapılanmaya ve yenileşmeye açık olup olmadığıdır.

Eğer, ANAP böyle bir yeniden yapılanmaya ve yenileşmeye açıksa, halka açılmaya, halkın denetimine açılmaya, hesap vermeye açıksa bu benim için kararımın olumlu yönde gelişmesi bakımından önemli bir adım sayılacaktır. Bu noktada olumlu bir cevap verebileceğimi kendilerine ifade ettim. Bu konuda kendilerinin kamuoyuna bir beyanda bulunmalarını bekliyorum."

GENEL BAŞKANLIK PAZARLIĞI YAPILAMAZ

Soruları da yanıtlayan Mumcu, "ANAP’a üye olarak mı, yoksa genel başkan adayı olarak mı gitmeyi düşünüyorsunuz" sorusuna "Ne bir böyle beklenti içindeyim, ne böyle bir taahhüt içindeyim" karşılığını verdi ve şöyle devam etti:

"Önemli olan bu ilkeler çerçevesinde bir yenileşmeye, yeniden yapılanmaya partinin bütün organlarının açık olup olmadığıdır. Eğer bu varsa süreç kendiliğinden bizi bir yere götürecektir. Benim için olmazsa olmaz bir koşul değildir. Olmazsa olmaz bir koşul değildir dediğim şey genel başkanlık meselesidir. Bu süreç içerisinde karar verilecek bir şeydir. Bunun yetkisi de zaten parti genel kuruluna aittir. Dolayısıyla bunun pazarlığı yapılamaz, konuşulamaz."

"YUVAYA DAVET"

Heyet adına konuşan Abdülbaki Erdoğmuş da Mumcu’nun istifasıyla siyasette bir hareketlenme başladığını söyledi. Ziyaretin amacını Mumcu’nun ortaya koyduğu ilke ve siyasi projelerinin hayata geçirilecek zemininin ANAP olduğunu söylemek olarak açıklayan Erdoğmuş, "Kendisini ANAP’a, ocağına, yuvasına davet etmektir" dedi.

Mumcu’nun ANAP’tan ayrılmasına neden olan gerekçelerin siyasetin bugün yeniden ihtiyaç duyduğu gerekçeler olduğunu belirten Erdoğmuş, bunun yaşama geçirilecek tek zemininin ANAP olduğunu Mumcu’ya ifade ettiklerini belirtti.

Erdoğmuş, Mumcu’nun da bu ilkelerin yaşama geçirilmesi konusunda ANAP’ın yetkili kuruluşlarının bir irade ortaya koymasını arzu ettiğini, bu konuda değerlendirme yapacaklarını, sonra Mumcu ile yeniden bir araya geleceklerini ifade etti.

Erdoğmuş bir soru üzerine "Kendisini genel başkan adayı olarak değil ANAP’a katılma konusunda davette bulunduk" dedi.

Davetlerini bundan sonra da sürdüreceklerini kaydeden Erdoğmuş, ilkeler çerçevesinde daha önce ANAP’tan ayrılan birçok kişiye de bu tekliflerini götüreceklerini açıkladı. Erdoğmuş, "Umut ediyorum ilerki günlerde çok daha yeni isimleri ANAP’ta hep birlikte göreceğiz" dedi. Erdoğmuş, kongreyi 15 Nisan’dan önce de yapma imkanı olabileceğini bildirdi.


ANKA
Yayın Tarihi : 9 Mart 2005 Çarşamba 13:27:52
Güncelleme :9 Mart 2005 Çarşamba 17:10:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?