19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Mümtaz Soysal'dan Erdoğan aleyhine dava

Bağımzsız Cumhuriyet Partisi (BCP) Genel Başkanı ve KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın Anayasa Danışmanı Mümtaz Soysal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 6 Nisan'da BM'ye gönderdiği 'taahhüt mektubu'nun 'yok hükmünde sayılması' istemiyle Danıştay'a dava açtı.

Soysal, söz konusu dava dilekçesinde Anayasa'nın 90. maddesinin birinci paragrafında, 'Türkiye Cumhuriyeti adına yabancı devletlerle ve milletlerarası kuruluşlarla yapılacak andlaşmaların onaylanması, TBMM'nin onaylamayı bir kanunla uygun bulmasına bağlıdır' hükmünün yer aldığını belirtti. Dilekçede, Başbakan Erdoğan'ın, BM'ye gönderdiği taahhüt mektubuyla, Annan Planı'nın Kıbrıs'ta onaylanması durumunda TBMM'de bununla ilgili yasa çıkacağı, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanacağını ifade ettiği savunularak şu ifadelere yer verildi:

"Milletlerarası andlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak TBMM'nin görev ve yetkileri arasındadır. Yasama organına ait bu yetki kimse tarafından kullanılamaz. Görev gaspında yönetim, yasama ya da yargı gibi başka bir erke ait yetkiyi kullanır. Yetki yönünden sakatlık, yönetsel işlemlerin en temel hukuka aykırılık nedenlerinden biridir ve kimi durumlarda yetkisizlik o kadar açık olur ki, yargı tarafından işlemin yokluğuna karar verilir. Çünkü ortada iptal edilebilecek bir işlem bile yoktur. Görev gaspı bunun en açık örneğidir. BM'ye gönderilen taahhütname, Danıştay Kanunu'nda belirtilen 'Başbakanca alınan kararlardan' biridir. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın TBMM ve Cumhurbaşkanlığı adına taahhütte bulunma yetkisi yoktur".

Dilekçede, Danıştay'a, Erdoğan'ın 6 Nisan'da BM'ye gönderdiği mektubun 'yok hükmünde' kabul edilmesi yönünde talepte bulunuldu.

ANKARA - İHA
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2004 Pazartesi 17:25:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?