22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Müşerref vur emri verdi

Benazir Butto'ya önceki gün düzenlenen suikastin ardından Pakistan savaş alanına döndü. Devlet Başkanı Pervez Müşerref, kamu malına zarar verenler için 'vur emri' verdi. Uzmanlar ülkenin iç savaşa neden olabilecek büyük bir kaosa sürüklendiğini belirtiyor

Pakistan Halk Partisi lideri ve 1988'de ilk müslüman kadın Başbakan olan Benazir Butto'nun, Ravalpindi kentindeki bir seçim mitinginde düzenlenen saldırı sonrasında öldürülmesi ülkeyi büyük bir kaosa sürükledi. Saldırıyı El Kaide üstlendi. Ancak daha sonra yapılan açıklamalarda El Kaide'nin saldırıyı gerçekleştirdiğine dair bilgi edinilmediği kaydedildi. Sokaklara dökülen Butto taraftarlarını bastırmaya çalışan Pakistan polisi, Benazir Butto'nun dün suikaste kurban gittiği Ravalpindi şehrindeki protestoları bastırmak için göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz kullandı. Devlet Başkanı Pervez Müşerref Butto'nun cenaze töreninin düzenlendiği Sindh eyaletinde güvenlik kuvvetlerine, şiddet eyleminde bulunanları vurma yetkisi verdi. Çıkan olaylarda 35 kişi hayatını kaybetti. Kentteki 7 bankayla bir benzin istasyonunun da yağmalandığı kaydedildi. Bu arada, Karaçi'de de 3 bankanın kalabalık bir grup tarafından yağmalandığı ve daha sonra ateşe verildiği belirtildi.
SEÇİMLER ERTELENİR KAOS DERİNLEŞİR

54 yaşındaki Benazir Butto Dubai ve Londra'daki sekiz yıllık sürgün ardından Ekim ayında ülkesine dönmüştü. Karaçi'de karşılama töreni sırasında Butto'nun konvoyuna intihar saldırısı düzenlenmiş ve 139 kişi ölmüştü. Butto, Pakistan'a Pervez Müşerref ile vardığı iktidar paylaşımı anlaşması sonrası dönmüştü. Ancak daha sonra Müşerref ve Butto'nun ilişkileri bozulmuştu. Butto, Müşerref hükümetini aşırılık yanılılarına karşı önlem almamakla suçluyordu. Müşerref ise aydınlanmış ılımlılık anlayışı ile aşırı akımlarla mücadele ettiğini savunuyordu. El Kaide ise Müşerref'e ve seçimlere karşı cihad ilan ettiğini açıklamıştı. ABD, Müşerref ile Butto'nun işbirliğinin terörizmle mücadele için en iyi yol olduğunu düşünüyordu. Butto, yönetime gelmesi halinde ABD'nin Pakistan sınırları içindeki El Kaide hedeflerini vurmasına izin vereceğini açıklamıştı. 8 Ocak'ta genel seçimlerin yapılacağı Pakistan'da, Butto'nun ölümüyle ülkedeki siyasi krizin giderek daha da derinleşeceği kesin görünüyor.

yenişafak
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2007 Cumartesi 04:54:14
Güncelleme :29 Aralık 2007 Cumartesi 13:42:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mustafa iyiol IP: 88.232.129.xxx Tarih : 29.12.2007 09:38:22

devlet sizin millet sizin akıllı olun oyununa gelmeyin işallah huzurlu günlere döner