16
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Müşerref zan altında

Pakistan'da geçen perşembe suikasta kurban giden muhalefet lideri, eski Başbakan Benazir Butto'nun hangi güçler tarafından öldürüldüğü konusunda farklı iddialar ortaya atılırken, dün Butto'nun Pakistan Halk Partisi'nin (PPP) önde gelenleri, Devlet Başkanı Pervez Müşerref'i hedef alan açıklamalar yaptı.

ABD'de de Müşerref yönetiminin cinayeti aydınlığa çıkaracak pozisyonda olmadığı ileri sürülerek, suikastın bağımsız bir heyet tarafından soruşturulması çağrısı seslendirildi.


Butto'nun ölüm şekli ve hayatına hangi güçlerin kastettiği konusu Müşerref yönetimi ile Butto'nun lideri olduğu PPP arasında tartışmalara neden oluyor. Pakistan İçişleri Bakanlığı'nın Butto'nun bedeninde kurşun ve şarapnel yarası olmadığı ve kafasını patlamanın şiddetiyle otomobilinin sunroof'una çarparak öldüğü şeklindeki açıklaması Halk Partisi yetkililerince "yalan" ve "cinayeti örtbas etme çabası" olarak nitelendi.


Bakanlığın suikastla ilgili olarak El Kaide'yi işaret etmesi de kabul görmedi. Butto'nun sözcüsü Şeri Rehman, "Başının arkasından girip ön taraftan çıkan kurşun yarasını gördüm. Hükümetin açıklaması saçma ve tehlikeli. Örtbas etmeye çalışıyorlar" dedi. Rehman, Butto'nun cesedini gömülmeden önce yıkayanlar arasında yer aldığını belirtti.


Halk Partisi'nin bir başka üst düzey yetkilisi olan Butto'nun avukatı Faruk Naik de Butto'nun bedeninin karın kısmında başka bir kurşun yarası olduğunu söyledi. Naik, Butto'nun sekreteri ile bir parti yetkilisinin de araçta bulunduğunu ve olan biteni gördüklerini kaydetti.


El Kaide: Biz yapmadık
Bu arada, bir başka açıklama da El Kaide liderlerinden Beytullah Mahsud'un sözcüsü Mevlana Ömer'den geldi. Sözcü, Butto'ya düzenlenen suikastın arkasında Mahsud'un olduğu iddiasını yalanladı. Mevlana Ömer, "Bunu şiddetle reddediyorum. Aşiretimizin kendi gelenekleri vardır. Biz kadınları vurmayız" dedi.

Uluslararası soruşturma
ABD'de ise Demokratik Parti'nin önde gelen başkan adayı New York Senatörü Hillary Clinton, Butto suikastıyla ilgili uluslararası bağımsız bir soruşturma açılmasını istedi. Müşerref yönetiminin bu konuda güvenirliliği olmadığını savunan Clinton, "Cinayetle ilgili sorulara cevaplar bulmamız çok önemli" diye konuştu.

Mezarı çiçeklerle örtüldü

Pakistan'ın Ravalpindi kentinde geçen perşembe günü uğradığı bombalı ve silahlı saldırı sonucu öldürülen ve önceki gün doğum yeri olan Sindh eyaletindeki Gari Kuda Bakş'da toprağa verilen muhalefet lideri Benazir Butto'nun mezarı dün binlerce ziyaretçinin akınına uğradı. Üzeri kırmızı çiçeklerle kaplanan mezarın başında Kuran okuyarak dua edenlerin arasında Butto'nun oğlu Bilaval (küçük fotoğrafta solda, üstte), kız kardeşi Sanem (solda) kızları Asife (ortada) ile Bahtıvar da vardı. 

Milliyet
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2007 Pazar 07:01:48
Güncelleme :30 Aralık 2007 Pazar 16:00:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?