27
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Muskacı hoca yol gösterdi

Türk-Yunan dostluğu hazine avında
Urla'da Türk ve Yunan 20 hissedar 400 kilo altın için jandarma ve Maliye'nin gözetiminde kazı yapıyor

Türk ve Yunan 20 hissedar, Müze Müdürlüğü, Urla'nın Yağcılar Köyü'nde Maliye ve Jandarma gözetiminde 400 kilo altın ve paraları arıyor! Muskacı bir hocanın yol göstericiliğinde yürütülen kazılarda, 'altınlar papaz büyüsüyle 41 yılda bir yer değiştirdiği için' henüz bir sonuç alınamadı. Ama hissederlar kararlı.

Osmanlı döneminde Rumların yaşadığı Yağcılar Köyü'nü son beş yılda pek çok Yunan ziyaret etti. Gelen ailelerden biri, 2008 Eylül ayında Sabancı ailesinin satışa çıkardığı eve talip oldu. Ama eskiden bir papaza ait olan boş evle hepi topu 100 metre karelik bahçeye 150 bin TL teklif edilmesi şüphe çekti. İddiaya göre hissedarlar "Vazgeçtik, satmıyoruz" deyince, Yunan taliplerin dili çözüldü: 'Bir zamanlar bu evde oturan papaz büyük dedeleriydi. Köylüler nüfus mübadelesi sırasında giderken altınlarını papaza vermiş, o da evin bahçesine gömmüştü. Bunları günlüğüne yazmıştı. Onlar da kendilerine miras kalan bu altınları istiyordu.'

Türk ve Yunanlar, yaklaşık 400 kilo ve paralardan oluşan hazine için 'ortak' olup bir ay önce Urla Kaymakamlığı'na başvurdu. Müze Müdürlüğü, Maliye ve Jandarma gözetiminde kazı, dört gün önce başladı. Sonuç alınamadı.
Papazın 'papaz büyüsü yapmış olabileceği' iddiası üzerine hissedarlar, İzmirli 'Eyyüp Hoca'dan yardım istendi. "Cinler 41 yılda bir hazinenin yerini değiştiriyor" diyen Eyyüp Hoca'nın yönlendirmesiyle kazılar evin ve bahçedeki ağacın altına doğru kaydırıldı.

Dedektörlerin de kullanıldığı kazıları merakla izleyen köylülerin bir kısmı, gülünç duruma düştükleri gerekçesiyle 'muskacı hoca'nın getirilmesine kızdı. Türk hissedarlarsa hocayı kendilerinin getirmediğini söyledi. Tam adı öğrenilemeyen Eyyüp Hoca ve Yunanlı hissedarların temsilcisi de soruları yanıtsız bıraktı. Hissedarlardan Kemal Sabancı, “Bizlere çok para olduğu söylendi. Bu nedenle de böyle bir olaya kalkıştık. Gelişmeleri bekliyoruz” dedi. Yunanistanlı aile yaptıkları görüşmeleri kabul eden hissedarlardan Hayri Sabancı sadece duyumlar üzerine arama yaptıklarını söyledi.

DHA-Radikal
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2009 Çarşamba 06:23:14
Güncelleme :25 Şubat 2009 Çarşamba 07:50:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
emir altan IP: 94.122.27.xxx Tarih : 25.02.2009 08:38:24

arasınlar bakalım bulabilceklermi grag gömülerini papaz büyüsüymüş ne alakaysa hoca efendide ermiş olsaki gerek