18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Musul’da büyük operasyon

 Amerikan ordusu, Kuzey Irak’ın Musul kentinde isyancılara karşı büyük bir operasyon başlattı.

Binden fazla askerin katıldığı belirtilen operasyonun amacı, geçen hafta isyancıların ele geçirdiği polis karakollarını almak.

İsyancı gruplar, Amerikan ordusunun Felluce operasyonuna başlaması ardından Irak’ın diğer şehirleriyle birlikte Musul’da da harekete geçmişti.

Altı kadar karakolu işgal eden isyancılar, daha sonra bunlardan bazılarını ateşe vermişti.

Düzinelerce Iraklı’nın yaşamını yitirdiği saldırılara yanıt olarak ABD ordusu cumartesi günü, Felluce’de savaşan askerlerinden 500’ünü Musul’a kaydırmıştı.

Ülkenin en büyük üçüncü kenti olan Musul, stratejik öneme sahip petrol yataklarının yanıbaşında ve Türkiye’ye giden yol üzerinde yer alıyor.

BBC’nin Musul’dan konuştuğu Iraklı bir gazeteci, askerlerin bu sabah ilk iş olarak kentteki köprüleri tuttuğunu anlattı.

Iraklı gazeteci çeşitli yerlerde patlama sesleri, helikopterler ve uçaklar duyduklarını, sivillerin sokağa çıkmaya cesaret edemediğini söylüyor.

Emniyet müdürü kovuldu

Başka kaynaklarsa operasyonun kentin batı mahallelerinde yoğunlaştığını bildiriyor.

Ayrıca isyancıların bu sabah Musul’daki iki polis karakoluna daha bombalı saldırı düzenlediği, kentin güneyindeki bir Amerikan askeri üssüne de füze attığı belirtiliyor.

Öte yandan Musul Emniyet Müdürü Muhammed Hayri Barhavi görevden uzaklaştırıldı.

Barhawi, bazı polis memurlarının isyancılara yardım ettiğini söylemişti.

Bölgedeki bir BBC muhabiri altı karakolun birden ele geçirilmesinin, isyancıların koordinasyon ve belli bir oranda da ortak liderlik sağladığını gösterdiğini söylüyor.

İsyancı grupların buradaki saldırıları, ABD ordusunun 8 Kasım’da Felluce’yi almak üzere harekete geçmesinin hemen ardından başlamıştı.


BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2004 Salı 16:08:12
Güncelleme :16 Kasım 2004 Salı 16:14:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?