3
Mayıs
2025
Cumartesi
ANASAYFA

Müteahhitler iş bırakıyor

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu, 15 gün iş bırakma kararını delegelerin oyuna sundu.

Alınan karara göre Federasyona bağlı müteahhitler, 1-15 Haziran günleri arasında acil olmayan işleri paydos edecek.

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu 1. Olağanüstü Genel Kurulu, Ankara Ticaret Odası (ATO) toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Genel Kurul'un açılışına BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, AK Parti Ankara Milletvekili Faruk Koca ve Trabzon Milletvekili Kemalettin Göktaş ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Genel Kurul'un açış konuşmasını yapan Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanvekili Tahir Tellioğlu, yaşanan küresel ekonomik kriz ve Türkiye'deki siyasi gelişmeler nedeniyle inşaat sektörünün ciddi bir sıkıntı içinde olduğunu ifade etti. Tellioğlu, inşaat malzemelerinin fiyatlarının yaklaşık yüzde 50 oranında artması nedeniyle sektörde ciddi bir bunalımın başladığını dile getirdi.

Müteahhitliğin, her önüne gelenin yapabileceği bir faaliyet olmasının önemli bir sorun olduğunu ifade eden Tellioğlu, pazartesi günü uyandığında inşaat müteahhidi olmaya karar veren bir kişinin salı günü müteahhit olabilmesi için hiçbir engel bulunmadığını kaydetti. Türkiye'nin yakaladığı siyasi istikrarı sürdürmesi gerektiğini vurgulayan Tellioğlu, AK Parti hakkında kapatma davası açılması için ortada yeterli gerekçe bulunmadığını belirtti. Tellioğlu, siyasi olarak taraf olmadıklarını, Türkiye'nin biran önce gerçek gündemine dönmesi gerektiğini söyledi.

Sektörde yaşanan sıkıntılardan dolayı daha önce bir grev çağrısı yaptıklarını hatırlatan Tellioğlu, yaşanan sorunlara dikkati çekmek anlamında 1-15 Haziran günleri arasında aciliyeti olmayan işleri paydos etme teklifini Genel Kurul delegesi müteahhitlere sundu.Müteahhitler, iş bırakma önerisine alkışlarıyla destek verdi.

Genel Kurul'un açılışında bir konuşma yapan BBP Genel Başkanı Yazıcıoğlu, insanların en temel ihtiyacının barınma olduğunu vurguladı. Medeniyetlerin konuttan başladığını dile getiren Yazıcıoğlu, her milletin kendi medeniyet anlayışını inançlarına, değerlerine, bölgesel tabiat şartlarına göre hazırladığını anlattı.

Medeniyeti yansıtan ilk şeyin ise mimari olduğunu anlatan Yazıcıoğlu, bir milleti farklılaştıran en önemli hususiyetlerden birisinin o milletin mimari anlayışı olduğunu söyledi.

Yazıcıoğlu, "Bir medeniyeti ortaya koyan şey edebiyatı, şiiri, mimarisi, estetiğidir. Bunun da en önemli aracı müteahhitlerdir" şeklinde konuştu. Türk müteahhitlerinin yurt dışında çok prestijli binalar yaptıklarına işaret eden Yazıcıoğlu, yurt içinde de başarılı çalışmalar yapan müteahhitlerin önlerindeki en önemli engelin, bürokratik engeller olduğunu belirtti. Yazıcıoğlu, bürokrasiyi azaltma konusunda tek başına iktidar olan AK Parti'nin de başarılı olamadığını vurguladı.

Vergilerin yüksek olmasından da yakınan Yazıcıoğlu, ev alırken başından geçenleri davetlilerle paylaştı.

Evinin tapusunu almaya gittiğinde evinin değerinin daha düşük gösterildiğini gördüğünü, buna itiraz ettiğinde ise, 'buraya ödediğiniz rakamı yazarsak o evi alamazsınız' dendiğini anlatan Yazıcıoğlu, gerçek rakamın yazılmasını ısrarla istediğinde ise yetkililerin, 'senin mahalle seni taşlar, bu bölgenin raiç bedelini yükseltirsin' karşılığını verdiklerini söyledi. Yazıcıoğlu, değerlerin düşük
gösterilmesi yerine vergilerin olması gereken düzeye çekilmesi halinde kimsenin sahtekarlık yapmak zorunda kalmayacağını ifade etti. Yazıcıoğlu, "Bütün bu sorunları bürokratik cumhuriyetten kurtularak çözebiliriz" şeklinde konuştu.

Herkesin dürüst davranmak zorunda olduğunu kaydeden Yazıcıoğlu, "Devlet hakkını alsın ama devlete gitmesi gerekeni kim alıyorsa haram olsun, zıkkım olsun" dedi. 'Alan razı, veren razı' mantığıyla Türkiye'nin bu hale geldiğini anlatan Yazıcıoğlu, "Siyasilerimizle, belediyelerimizle, müteahhitlerimizle kendimizi hesaptan geçirmeliyiz. Çin'de bir depremde 50 binden fazla insan öldü. Biz de eli kulağında İstanbul depremini bekliyoruz. Memleketimizin kazasız, belasız, huzurlu bir şekilde yaşamasını hepimiz istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Devletin müteahhitlerle rekabet etmemesi gerektiğini ifade eden Yazıcıoğlu, TOKİ'nin sosyal konut üretmek için ihtiyacı olan kaynağı lüks konutlar yaparak karşılamasının yanlış bir anlayış olduğunu belirtti. Yazıcıoğlu, müteahhitlerin daha çok hizmet üretmesi, ürettiğinden vergi ödemesi ve buradan gelecek kaynakla sosyal konut üretilmesi gerektiğini dile getirdi. Yazıcıoğlu, "TOKİ bir müteahhit gibi rekabete girerse bu sektörü öldürürüz" diye konuştu.

..
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2008 Cumartesi 17:25:44
Güncelleme :17 Mayıs 2008 Cumartesi 17:31:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?