18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Mutlucan: Türk berberi AB standartının da üzerindedir

Türkiye Berberler ve Kuaförler Federasyonu Başkanı Ercan Mutlucan, meslektaşlarının AB standartlarının da üstünde olduğunu iddia etti. Türkiye’deki berber ve kuaförlerin sağlık ve hijyen açısından AB’ye hazır olup olmadığı yönündeki soruyu cevaplandıran Ercan Mutlucan, "Meslektaşlarımız AB standartlarının bile üstündedir" dedi.

Hepatit B, Hepatit C, çağın vebası olarak bilinen AIDS gibi başta kan olmak üzere insan sıvıları ile geçen hastalıkların bulaşmasında uygun ortamlardan olan berber ve kuaför salonlarının son derece sağlıklı ve hijyenik şartlarda olduğunu savunan Ercan Mutlucan, iddiasını "Türkiye’de şimdiye kadar berber ve kuaförlerden geçen bulaşıcı hastalık olmamıştır" sözleriyle açıkladı. Mutlucan, "Çünkü, berber ve kuaförlerin elleri sudan, sabundan ve alkolden çıkmaz. Yani meslektaşlarımızın elleri her zaman sterildir. Kan taşı kullanılmaması, her müşteri için tek bıçak kullanılması, aletlerin sterilize edilmesi yönünde de daha önce yayınlanmış genelgemiz var" dedi.

Vatandaşlara çağrıda bulunan Mutlucan, "Genelgemize uymayan meslektaşlarımız varsa bulundukları ilde ilgili odalara şikayet etsinler. Odalar denetler; işyeri kusurlu bulunursa ya ikaz edilir ya da Esnaf Odaları Birliği Disiplin Kurulu’na havale edilir. Bu kurum tarafından yapılan incelemede işyeri kusurlu çıkarsa yıllık aidatın 2 katı ceza yazılır. Suç devam ederse yıllık aidatın 5 katına kadar ceza uygulanır. Bir daha tekrar ederse meslekten men edilebilir" diye konuştu.

Hacettepe Toplum Hekimliği tarafından yayınlanan bir bültende, insan sıvısıyla bulaşan hastalıklar konusunda berber, kuaför ve güzellik salonları gibi işyerleri için de bazı "evrensel önlemlere" dikkat çekiliyor.
Bültende özetle şöyle deniliyor:

"Kan ve diğer vücut sıvıları potansiyel olarak enfekte kabul edilmelidir. Kan ve diğer sıvılarla mukoza ve sağlam olmayan deriyle temas riski olduğu zaman eldiven kullanılmalıdır. İşlemlerden önce ve sonra mutlaka eller yıkanmalıdır. Kuaför, berber ve güzellik salonlarında çalışanlar kişisel hijyenlerine, çalışma aletlerinin dekontaminasyon, dezenfeksiyon ve sterilizasyonlarına, atıkların yok edilmesi ve çalışma ortamının temizliğine gereken önemi vermezlerse; müşterilerine ve kendilerine bazı hastalıkları bulaştırmaları kaçınılmaz olur. Buradan yola çıkarak, kuaför, berber ve güzellik salonlarında çalışanlara yönelik, kan yoluyla bulaşan hastalıkların önlenmesi konusunda bir eğitim programı geliştirmesinin yararlı olacağı düşünülmüştür".

Başkan Ercan Mutlucan’a göre ise ne çalışanlar ne de müşteriler bulaşıcı hastalıklar konusunda risk altında. Salonların, çalışanların ve kullanılan aletlerin steril olduğunu belirten Mutlucan, "Şimdiye kadar bize ulaşan bir şikayet olmazken, ceza alan ya da meslekten men edilen bir işyeri de yok" dedi.

ADANA-(İHA)
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2004 Çarşamba 00:00:07
Güncelleme :7 Ocak 2004 Çarşamba 11:42:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?